Следвайте "Буднаера" в Телеграм

82-годишна жена умира час след като е била арестувана за разпространение на информационни материали за Фалун Гонг

(Minghui.org) 82-годишна жена в град Жаоюан, провинция Шандонг, умира няколко часа след като е била арестувана за раздаване на информационни материали за Фалун Гонг, духовна дисциплина, преследвана от китайския комунистически режим от 1999 г. насам.

Г-жа Гуо Дженшян е задържана от служители от полицейския участък Менгджи на автобусна спирка в ранната сутрин на 11 януари 2019 г. Около 10 часа сутринта нейното семейство е извикано в полицейския участък, където им е съобщено, че техният любим човек е починал.

Полицията твърди, че г-жа Гуо се разболяла, след като била отведена в полицейското управление и починала в местна болница, въпреки опитите за реанимация. След това тялото й е откарано в градското погребално бюро на Жаоюан без съгласието на нейното семейство.

Г-жа Гу е била много здрава през последните няколко години и не проявява никакви симптоми, когато напуска дома си сутринта. Нейното семейство подозира, че смъртта й е била свързана с малтретиране в полицейски арест, тъй като практикуващите Фалун Гонг са рутинно изтезавани в ареста.

Полицията първоначално отказва да позволи на семейството на г-жа Гуо да види тялото й, но по-късно приемат поради продължаващите искания на семейството.

По пътя към погребалния дом полицията многократно разпитва семейството й, откъде е получила материалите за Фалун Гонг и с кои хора е имала контакт. Полицаите също оказват натиск върху семейството й да подпише протокол за разпит и ги заплашва да не разпространяват информация за нейната смърт.

Тялото на г-жа Гуо остава в погребалния дом, тъй като семейството й търси справедливост за нея. Полицията продължава да следи семейството ѝ след нейната смърт.

Преди последния й арест, довел до нейната смърт, г-жа Гуо е арестувана на 10 юни и 16 декември 2016 г. и през септември 2018 г., заради разговори с хората за Фалун Гонг.

И трите пъти тя е била освободена поради напреднала възраст. Полицията обаче претърсва дома й и конфискува книгите ѝ за Фалун Гонг на 21 декември 2016 г., пет дни след втория арест.

Китайска версия

Източник/ци: http://en.minghui.org

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!