Измислиха го! Само нов държавен орган може да пребори войната по пътищата

tomi

Нов държавен орган, който да контролира и да създава политики за безопасност по пътищата, ще създаде правителството.

Това съобщи вицепремиерът Томислава Дончев след заседанието на кабинета, съобщава „Дневник“.

Той обясни, че идеята е „всички служби и функции, които имат отношение по темата, да се консолидират в една структура, която има преки отговорности в политиката за пътна безопасност“. По думите му в тези институции попадат три министерства – вътрешното, регионалното и образователното, както още Агенция „Пътна инфраструктура“ и други ведомства.

Основната функция на новото звено ще е да упражнява контрол, но ще има и отговорността да прави политики за повишаване на безопасността по пътищата и ограничаване на инцидентите. Създаването на новия орган не означава назначаване на нови чиновници, уточни Дончев и добави, че ще бъде използван капацитетът на отговорните сега министерства, както и на неправителствени организации и специалисти.

„Дали този орган ще бъде комисия или агенция тепърва ще се уточнява, както и под шапката на кое министерството ще бъде или под пряко подчинение на министър-председателя. Една подобна промяна няма как да бъде направена, ако не бъдат промени куп закони“, каза още Дончев.

Той обясни, че новият орган трябва да може и да осъществява контрол върху ресорните министри. „Много трудно е един министър сам да се накаже“, мотивира се Дончев.

Повод за заседанието за пътната безопасност е катастрофата с автобус в Своге, при която загинаха 17 души и 15 бяха ранени. 

Източник: Petel.bg, Бултаймс

Източник: http://onovini.com/2018/08/%D0%B8%D0%B7%D0%BC%D0%B8%D1%81%D0%BB%D0%B8%D1%85%D0%B0-%D0%B3%D0%BE-%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%BE-%D0%BD%D0%BE%D0%B2-%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D0%BD-%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B0%D0%BD-%D0%BC/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!