Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китайският посланик в Швеция отговори на въпрос за Фалун Гонг

китайски посланик Швеция

Китайският посланик в Швеция, Гуо Цунйоу, отговори на въпрос за Фалун Гонг и човешките права в Китай, по време на бизнес форум на 9 май 2018 г. в технологичния център Мьердеви сайънс парк, разположен в петия по големина град Линшьопинг.

Програмата на форума започна с встъпителна реч на посланик Гуо под надслов "Възможности и стратегии за правене на бизнес с Китай". Посланикът очерта области, в които Китай и Швеция биха могли да задълбочат своето сътрудничество. След това присъстващите политици и представители на шведски и китайски високотехнологични компании като Ериксон, Хуауей и Чайна Телеком, имаха шанс да зададат въпроси на дипломата.

Посланик Гуо получи два въпроса: първият беше относно правата на интелектуална собственост. Зададе го Елизабет Нилсон, губернатор на провинция Йостерйотланд, чиято столица е Линшьопинг.

Вторият въпрос дойде от софтуерен инженер работещ в международна компания в Мьердеви. Той попита как ще се гарантира, че парите инвестирани в Китай, ще се използват съобразно правилата за честна игра, предвид множеството доклади за широкомащабни нарушения на човешките права в източната държава, включително преследване на духовната група Фалун Гонг и убийствата на нейни последователи с цел продажба на органите им на пациенти нуждаещи се от трансплантация.

Човешките права в Китай

Посланик Гуо отговори обширно на въпроса, като засегна няколко аспекта. Започна със съвет към инженера, да посети Китай, за да си отговори сам на въпроса.

След това продължи изложението си, казвайки, че Китай и Швеция следват една и съща посока, що се отнася до развитието на човешките права.

"Човешките права не са изобретение на Запада", каза китайският дипломат. "Те са стремеж на цялото човечество. 5000-годишната китайска история е период на подобряване на човешките права."

Но заради разликите в икономическия стандарт и степен на развитие, не може да се очаква китайците да имат същото ниво на човешки права като шведите, допълни посланик Гуо.

"Китайското правителство винаги се бори за защита на човешките права. Бихме искали да имаме конструктивен диалог с различни държави. Винаги сме отворени към конструктивни предложения от нашите приятели. Противопоставяме се на политизирането на въпросите за човешките права и използването на човешките права от други държави като средство да се месят в нашата вътрешна политика."

Фалун Гонг

Що се отнася до насилственото отнемане на органи от последователи на Фалун Гонг в Китай, посланик Гуо го нарече "фантазия".

Той също предостави мнението си за Фалун Гонг.

"Когато мои приятели говорят с мен за Фалун Гонг, ги питам, знаете ли какво е Фалун Гонг наистина, и повечето казват, не. Мнението ми е: Фалун Гонг казват, че когато хората са болни, няма нужда да ходят в болницата за лечение, а просто да си стоят вкъщи и да правят упражнения. Може да си представите какъв ще бъде резултатът. Ако тяхната здравна философия наистина работи, може би не се нуждаем от болници и лекари. Вярвате ли в това?"

Според доклада "Кървава реколта/Клането: Актуализация" (2016), китайски държавни болници са извършили между 60 000 и 100 000 трансплантации на органи годишно за периода 2000-2016 г. Това е в пъти повече от 10 000 трансплантации годишно, официално обявени от китайското правителство.

За извършването на този брой трансплантации, китайските болници трябва да разполагат с банка от живи донори на органи, категорични са авторите на доклада. Това е така, защото Китай не екзекутира повече от 10 000 затворници годишно (откъдето твърди, че добива органите за трансплантационни операции). Също така, китайците не даряват органите си от културни съображения.

Основни жертви на този "нов вид геноцид" са последователи на Фалун Гонг, смятат авторите на доклада: номинираните за Нобеловата награда за мир канадски юристи Дейвид Матас и Дейвид Килгор, и американският разследващ журналист Итън Гутман.

Фалун Гонг има между 70 и 100 милиона поддръжници в Китай, преди започване на преследването на духовния метод през 1999 г.

В резултат на разкритията за насилственото отнемане на органи в държавни китайски болници, Американският конгрес и Европейският парламент приеха няколко резолюции, осъждащи насилственото отнемане на органи от последователи на Фалун Гонг.

Испания, Италия, Израел, Норвегия и Тайван въведоха нови закони, които забраняват на техни граждани да пътуват до Китай за трансплантация на органи.

Що се отнася до твърденията на посланик Гуо за позицията на Фалун Гонг по отношение на медицинското лечение, ето какво се казва в книгата "Джуан Фалун", която включва цялостната философия на Фалун Гонг:

"Могат ли болниците да лекуват заболявания? Разбира се, че могат. Ако болниците не можеха да лекуват заболявания, защо хората биха вярвали в тях и биха ходили там за лечение?"

Също така, в аудио лекция, г-н Ли Хонгджъ, основателят на Фалун Гонг, набляга, че сериозно болните хора трябва да идат в болницата без отлагане.

От Кремена Крумова, кореспондент на ИЦФДБ

https://www.falun-bg.info/news/europe/871-kitaiski-poslanik-shvecia-biznes-forum.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!