Tyxo.bg counter

Стив Ханке: Замяната на лева с еврото е лошо решение за България

Замяната на лева с еврото е лошо решение за България, пише в свой анализ за Forbes "бащата на валутния борд" у нас Стив Ханке, цитиран от Инвестор.Бъдещето на еврозоната е несигурно, а и веднъж присъединена във валутния съюз, България никога няма да може да излезе, предупреждава икономистът.

Причините страната ни да остане извън еврозоната и да запази валутния си борд са няколко. На първо място експертът отбелязва, че българският лев е обвързан с еврото, "негов клонинг е", и реално страната ни вече е част от валутния съюз като е негов "неформален член". Именно това е един от аргументите "за" на българското правителство за кандидатстване за членство в ERM II - неофициално сме част от еврозоната и сме подвластни на всички проблеми в нея, но нямаме право да се възползваме от позитивите. 

Стив Ханке е категоричен: валутният борд в България е много успешен. Той е научил правителството на фискална дисциплина, спрял е хиперинфлацията през 1997 г. и е предпазил икономиката от всички външни финансови кризи, включително при колапса на руската рубла и рецесията от 2009 г. 

Според икономиста валутният борд е спасил и банковата система при колапса на КТБ през 2014 година. По отношение на фискалната дисциплина и показателя дълг спрямо брутен вътрешен продукт България е един от най-добре представящите се членове на ЕС, отчита още Ханке. 

"Защо тогава да бъде променена схема, която работи", пита се Ханке и посочва, че българите също не са склонни да изоставят своя любим лев и да го заменят с еврото. "Това е признак, че българите са по-умни от своите политици", отчита икономистът. 

Премиерът Бойко Борисов трябва да спре да слуша Брюксел и да започне да обръща внимание на българите Причината за нежеланието на българите е, че те знаят, че влизането в еврозоната ще означава отстъпване на суверенитета на монетарната система. Нещо повече - бъдещето на еврозоната е несигурно, а и веднъж присъединена във валутния съюз България никога няма да може да излезе. Право да влезе и излезе има само Дания, която е уговорила възможността да не участва в общата монетарна политика, смята Ханке. 

"България никога не е имала тази опция", допълва той. "България ще направи голяма грешка, ако влезе в еврозоната-тя ще сложи точка на малкото институции в страната, които функционират добре, одобряват се обществото и се управляват от българи", пише Ханке, но без да посочва конкретно кои са те.

Според него те ще бъдат заменени от неясен и потенциално нестабилен ред, който България не може да контролира и от който не може да се откаже. "Премиерът Бойко Борисов трябва да спре да слуша Брюксел и да започне да обръща внимание на българите", пише в заключение преподавателят в университета "Джон Хопкинс".

Източник: http://glasove.com/categories/novini/news/stiv-hanke-zamyanata-na-leva-s-evroto-e-losho-reshenie-za-bylgariya

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Събития+ | Открития+ | Китай | Фалун Гонг | Наследство

Харесайте facebook страницата ни