Tyxo.bg counter

ПАСЕ разследва бг оръжието за ислямистите

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) предлага да се разследва страната ни за износа на оръжия за терористите в Сирия.

  Документът предвижда извършване на специализирана проверка на България и Румъния, която да установи дали страните са изнасяли  оръжия за ДАЕШ и други терористични организации в периода между 2014 и 2017 година.  От ПАСЕ се позовават на нашумялото разследване на българската журналистка Диляна Гайтанджиева и от международен пул.

 Според тях България изнася оръжие за джихадисти в Сирия с дипломатически полети. Бившият български външен министър Даниел Митов заяви пред ПАСЕ, че подобни твърденията са спекулации, а страната ни прилага всички правила и спазва конвенциите за търговията с оръжие.
Широко лансирана отвън – у нас темата е премълчавана. Въпрос за доставките и ролята на Азербайджан  беше повдигнат на официално ниво за първи път от трибуната на ПАСЕ от члена на арменската делегация Наира Зограбя в края на миналата година.

Диляна Гайтанджиева излезе с поредица от разследвания за войната в Сирия и най-вече по темата за снабдяването на бунтовниците с оръжие. Материалът за азербайджанската авиокомпания Silk Road бе сред най-скандалните. Според Гайтанджиева авиокомпанията активно използвана от ЦРУ и от Министерството на отбраната на Саудитска Арабия за организиране на логистиката на доставките на оръжие през България за терористи в Сирия. Каналът на оръжието си има и неформално название Черноморски, което впоследствие бе потвърдено от международно разследване. След него в ДАНС започва проверка, а дни по-късно Гайтанджиева е уволнена от в. Труд.

Не само разследването на Гайтанджиева се фокусира върхубългарските доставки. Редица международни медии и организации, но медии също излязоха с данни по темата.

 Сред тях  са Зюддойче цайтунг, както и международният журналистически консорциум за разследване OCCRP, които доказаха, че България не само снабдява терористие,  но е сред лидерите в незаконната търговия с оборот от 243,3 млн. долара или 400 715 100 лева. В края на миналата година доклад на британска организация, цитиран от Евронюз посочи, че  33,18% от оръжието на Ислямска държава се произвеждано в ЕС, като най-много идва от Румъния, България и Унгария.  Мунициите се превозват от всички краища на Европа към Турция, Йордания и Кувейт. След това се разпределят на американските съюзници в северна и южна Сирия със самолети и камиони.
Освен оръжие, български амуниции също са сред трите най-често употребявани от ислямистите боеприпаси, създадени в Европа. Общо 20% от амунициите, използвани от Ислямска държава, са произведени в ЕС.

Поръчителят на тази схема е Пентагонът, който  наема доставчици и поддоставчици, от военни гиганти до фирми, свързани с организираната престъпност, за да снабдява „демократичната” опозиция в Сирия. Оръжието всъщност попада в ръцете на ИДИЛ, Ан Нусра и другите ислямистки групировки, както се доказа и по складовете им, останали, след като избягаха от Алепо.

Източник: http://19min.bg/news/8/96797.html#96797

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Събития+ | Открития+ | Китай | Фалун Гонг | Наследство

Харесайте facebook страницата ни