Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Караянчева: Ниското доверие в НС е заради нападките на Радев

Председателят на парламента Цвета Караянчева излезе с остро изявление срещу президента Румен Радев, след като той заяви, че парламентарната република атрофира.
По време на отчета за първата си година на "Дондуков 2" държавният глава отправи остри критики към управляващите:

"Председателството не е алиби за бездействие по болните за българина теми. Макроикономическите показатели са добри, но те не могат да скрият други тревожни статистики. На този фон често прокламираната стабилност звучи като тържествен марш на място. Парламентарната република атрофира. Парламентът все повече се превръща в нотариат, който само официализира решенията на правителството“.

Няколко часа по-късно Караянчева направи извънредно изявление пред медиите.

"С огромно съжаление констатирам, че катастрофичното говорене изглежда е предпочитано от държания ни глава похват. В годишния си отчет той говори за критичен период от развитието на България, за опасност от суспендиране на демокрацията и отменяне на обществения дебат за Председателството като алиби за бездействие по болните теми.

Естествено, мрачната картина веднага беше подсилена от обвинения към Брюксел - в безразличие и липса на разбиране и съдействие. Толкова тънко прикрит израз на раздразнение заради силната европейска подкрепа за правителството - по-добре да го беше казал направо“, заяви председателят на НС.

По думите й в днешния от тъмен по тъмен пейзаж, нарисуван от президента, една обида е успяла да се открои в катранено черно - че парламентарната република атрофира.

"В какъв смисъл, г-н президент? Защото парламентарните групи гласуват в синхрон с взети партийни решения, защото мнозинството защитава правителството? С цялото дължимо уважение, г-н президент, всяка ПГ гласува спрямо своята предизборна програма, и не, г-н президент, - това не се нарича "убиващи свободната воля на депутатите чрез партократски механизми", мнозинството подкрепя избрания от него МС, който е в изпълнителната власт, само докато въпросното мнозинство го подкрепя. И това, г-н президент, не се нарича "нотариат, официализиращ решения", нарича се отговорност към избирателите, защото те са ни избрали, за да гласуваме именно така. И това е част от демократичния процес, за който толкова много сте се притеснили, г-н президент", обърна се още Караянчева към Радев.

И подчерта, че може би това не е идеалното положение, но по-добро и по-демократично няма измислено.

Караянчева се съгласи с президента, че доверието в НС е критично ниско, но според нея този притеснителен факт се дължи на много фактори, в голяма степен на неговите "груби и непремерени нападки".

"Държавният глава по Конституция трябва да бъде обединител на нацията и да води диалог с останалите институции, а не да раздава обидни квалификации", завърши Цвета Караянчева.

Източник: http://dnes.dir.bg/news/tzveta-karayan%D1%87eva-prezidentat-radev-26810696?nt=9

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!