Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Еврокомисар критикува отказа да се приемат бежанци

Неприемливо е страни от Европейския съюз да отказват да участват в приема на кандидати за убежище, за да облекчат други страни членки, като Гърция и Италия.
 Това заяви Димитрис Аврамопулос, европейският комисар по миграционните въпроси в интервю за Франс прес.

Аврамопулос ще бъде утре в София на заседание на министрите на вътрешните работи на 28-те страни членки, посветено на реформата на политиката по предоставяне на убежище. В рамките на българското европредседателство на срещата ще присъстват още министри от асоциираните към Шенген държави (Исландия, Норвегия, Швейцария), комисарят Юлиан Кинг, координатор на ЕС за борба с тероризма, и представители на Европейския парламент.

Реформата повече от година е блокирана от разделение между страните членки по въпроса за евентуални нови квоти за прием на мигранти в случай на бъдещи миграционни вълни. Европейските лидери са си поставили за цел до края на юни да бъде постигнат компромис по въпроса.

Според Аврамопулос тази цел е постижима. "Спешно необходимо е да постигнем напредък, за да приемем нов Дъблински регламент", подчерта Аврамопулос, който преди да заеме поста в Европейската комисия бе начело на гръцката дипломация и кмет на Атина.

"Онова, от което има нужда Европа, е обща европейска система за предоставяне на убежище. Днес Италия и Гърция са под огромно напрежение, но никой не може да гарантира, че бъдещето няма да ни поднесе нови изненади", предупреди европейският комисар, цитиран и от БТА. Той подчерта, че страните от Източна Европа, които се противопоставят енергично на миграционната политика на ЕС, не са защитени от бъдещ миграционен приток.

Преди дни българският премиер Бойко Борисов и чешкият министър-председател (в оставка) Андрей Бабиш, се обединиха в критиката си за т.нар. Дъблинско споразумение за бежанците. Това стана по време на визита на премиера Бабиш в София.

Според двамата премиери този регламент поставя в неравностойно положение страните, който са в близост до държави с най-много мигранти, като Турция, Либия и т.н. Срещу Дъблинското споразумение вече нееднократно се обявиха и европейските страни, които са входни точки за големи бежански вълни - като Гърция, Италия, но също и такива от Централна и Източна Европа - Словакия, Чехия, Унгария и Румъния.

Европейската комисия иска реформата на политиката за убежище да включва нова система за разпределяне на кандидатите. Този механизъм обаче ще се задейства само в случай на голям приток на мигранти в една страна членка. През останалото време основната отговорност за разглеждане на кандидатурите за убежище ще е на страната, в която мигрантите са влезли първо.

Но няколко страни като Полша, Унгария и Чехия, които отказаха да прилагат временните квоти, одобрени през 2015 г., сега отхвърлят категорично какъвто и да е задължителен прием на мигранти в бъдеще. Те предпочитат да изразяват солидарността си с другите страни посредством финансова помощ.

"Това е неприемливо. Става дума за споделена отговорност, всички страни трябва да участват в нашата политика за споделяне на бремето на този огромен натиск", смята Аврамопулос. "Ние трябва да споделяме всичко по един пропорционален начин", допълва той.

Преди няколко седмици Аврамопулос не се поколеба да нарече "антиевропейски" документ на Доналд Туск, председателя на Европейския съвет, в който той споменава за отказ от идеята за задължителни квоти.

Източник: http://dnes.dir.bg/news/evrokomisar-bezhantzi-dimitris-avramopulos-bezhanskiat-natisk-evropredsedatelstvo-26808949?nt=10

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!