Tyxo.bg counter

Митниците 5 г. работели с ”пробита” система – изчезнали около 300 000 транзакции

БАЦИС е приета с множество недостатъци през май 2013 г. и чак тази пролет може да се очаква тя да получи адекватно ниво на защита.
Това стана ясно от думите на изпълнителния директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев пред bTV. Tой посочи, че само за 6 месеца от Българската акцизна централизирана информационна система (БАЦИС) са изчезнали около 300 000 транзакции - това са стотици милиони левове.

БСП алармира миналата седмица, че акцизната система е била манипулирана с намерението да се укриват ДДС, акцизи и мита. От ГЕРБ отрекоха да е допуснато подобно нарушение.

„За нас това е бизнес проблем, започнахме да говорим за него преди 5 години”, изтъкна Делчев. Той допълни, че приетата с недостатъци система е струвала на икономическите оператори 150 млн. лв.
Тези пари ги плащаме ние, това са допълнителни стотинки върху цената на горивата, а след това и още пари в хода на нагаждането на системата." По думите на Делчев ниската степен на защита е нещо, за което многократно са сигнализирали институциите.

БСП: Акцизната система БАЦИС е ”пробита” и Горанов го знае

„Основният ни въпрос е защо, освен двата доклада - на ДАНС и постановлението на прокуратурата, на народните представители не е представено писмото на министър Горанов от януари 2018 г., в което той признава, че от 340 обекта само 40 са под контрол”, пита социалистът. 

Иванов бе категоричен, че на практика Министерство на финансите не предприема никакви действия, няма резултатност от докладите на ДАНС и по никакъв начин не е противодействано на нерегламентираното влизане в БАЦИС. 

„Защо Бойко Борисов не е предприел нищо конкретно до сега? Защо, към днешна дата, положението в системата на митниците и приходите към държавния бюджет от транспортирането на подобни стоки е същото и нищо не се е променило”, попита още Иван Иванов.

„Много години ние в разговори с Агенция „Митници” казвахме, че системата може да бъде манипулирана – казваха ни „Няма такова животно”, разказа Делчев.

Така в крайна сметка браншовата организация сезирала главния прокурор, а той – ДАНС. Агенцията излязла със секретен доклад, който потвърдил опасенията на бизнеса – в системата могат да влизат както митничари, така и ИТ специалисти от поддръжката. Всички те можели да заличават транзакции без да оставят следа.

Всяка транзакция може да бъде влакова композиция или танкер, за които след това не се плаща акциз.

Според Делчев обаче по-големият проблем не са тези, които манипулират системата, а този, който е разрешил внедряването й – директорът на Агенция „Митници”.

Той отбеляза, че според доклада на финансовия министър Владислав Горанов, техническите проблеми в БАЦИС са отстранени, но срокът за прилагане на мерките срещу неоторизиран достъп в системата е чак в края на април тази година.

Горанов: Слабостите от доклада за БАЦИС са отстранени >>

Финансовият министър увери преди дни, че спрямо 2014 г., 2017 г. завърши с 6,5 млрд. повече приходи.

„Докато разчитаме на доверие става този гигантски сив сектор в търговията с горива”, подчерта Андрей Делчев.

Владислав Горанов и директорът на Агенция “Митници“ Георги Костов ще бъдат изслушани днес за БАЦИС. Това ще стане на съвместно заседание на вътрешната и бюджетната комисии в парламента.

Източник: http://dnes.dir.bg/news/mitnitzi-kabinet-borisov-3-batzis-26799995?nt=10

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Събития+ | Открития+ | Китай | Фалун Гонг | Наследство

Харесайте facebook страницата ни