Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Борисов: България се дава за пример в борбата с корупцията в много европейски държави

Искам да благодарая на канцлера Меркел и нейната подкрепа за България. Това заяви премиерът Бойко Борисов след днешната среща с Ангела Меркел.

„Благодаря за подкрепата за газовия хъб, за помощта за охраната на границата, за отпуснатите 160 млн.

С надежда очакваме утрешния ден и дано Германия състави правителство, защото тя е мотор на Европа.

Благодаря и за подкрепата за интегрирането на Западните Балкани. Отдъхнах си, че тук ще продължат да се строят магистрали и инфраструктурни проекти. Така младите хора ще могат да останат по родните си места.

Транспортните коридори са много важни за Балканите. Разговаряхме и за всички останали политки, които ще водим по време на нашето европредседателство.

Най-много съм щастлив, че Европейския съюз води мирна политика. Ние имаме нужда да нормализираме отношенията си с големите съседи. Европа има нужда от мир и просперитет.

Искам да благодаря на г-жа Меркел, че в почивния си ден дойде и чу нашите идеи и приоритети по време на председателството ни“, добави Борисов.

„За Шенген разчитам много на посещението на холандския премиер Марк Рюте на 6 февруари. С него и неговите експерти ще имаме възможност да обиколим цялата граница и да се запознят с всички детайли по охраната й.

За Западните Балкани се разбрахме, че парите за присъединяването им ще бъдат в пъти по-малко, отколкото ако не се интегрират“, заяви Борисов.

„Аз искрено се надявам, че нашият приятел Мартин Шулц няма да се обиди, че канцлерът е дошъл да ни види преди важните преговори за правителство в Германия.
Аз съм сигурен, че и той би дошъл. На г-жа Меркел обясних, че кохезионната политика трябва да остане и мисля, че се разбрахме по тази тема“, разкри Борисов.

„В последните години редица европейски държави имат проблеми в отношенията с Турция.

Една буферна среща във Варна по тази тема между всички европейски ръководни фактори – Антонио Таяни, Доналд Туск и президента Реджеп Ердоган ще е за добро за всички ни.

Работи се за такава среща. Полагаме огромни усилия и в борбата с корупцията. Това се вижда от всички. И вчера беше проведена операция с германските колеги. Знам, че не сме идеални, но имаме воля. България се дава за пример в борбата с корупцията в много европейски държави“, категоричен беше Борисов.

Премиерът поиска от германския канцлер Ангела Меркел помощ за правосъдната система и борбата с корупцията у нас. След срещата им в София днес той обяви, че е получил нейната подкрепа в България да дойдат „колеги“, които „добронамерено“ и „без много шум“ да ни наблюдават и обучават, като влязат „в прокуратура, съд, следствие, полиция, при дознатели и където има нужда“ и си дадат мнението за законодателството, в т.ч. и приетия наскоро антикорупционен закон.

В отговор на въпрос на журналисти дали България може да помогне с антикорупционните мерки в страните от Западните Балкани Борисов обяви, че според „Евробарометър“ не само страната ни, но и много държави в Европейския съюз (ЕС) имат такъв проблем.

„Знаем, че не сме идеални, но имаме воля и истински намерения да изкореняваме докрай“, каза премиерът.

Меркел не говори по въпроса на пресконференцията в резиденция „Бояна“, която двамата дадоха днес за български и чуждестранни журналисти. В началото тя поздрави Борисов за подготовката на европредседателството, а той изрази надежда тя скоро да състави правителство в Германия.

След като благодари на Борисов за начина, по който България пази границата на ЕС с Турция, германският канцлер Ангела Меркел обяви, че подкрепя усилията на страната ни за влизане в Шенгенското пространство, което по думите й може да стане в най-скоро време и поетапно. Тя каза, че не може да се ангажира с конкретна дата, но според нея правилата на Шенген съвсем скоро могат да се въведат на летищата.

Източник: Епицентър.бг

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!