Tyxo.bg counter

Израел плаши мигрантите от Африка със експулсиране и затвор

Африкански емигранти в Израел

Израел съобщи, че въвежда програма, която ще принуди близо 40 000 незаконно пребиваващи в страната мигранти да избират между експулсиране и затвор.

Премиерът Бенямин Нетаняху изрази задоволство от предприемането на мярката, която цели "да накара мигрантите, влезли в страната незаконно, да напуснат".
До края на март тези хора ще трябва да си тръгнат от Израел, а ако не го направят, ще подлежат на затвор за неопределен срок. 

По данни на израелското министерство на вътрешните работи мярката се отнася за 38 000 души, главно еритрейци и суданци. 
Мигрантите, които се съгласят да си заминат, ще получат самолетен билет и близо 3000 евро. 

Израелското правителство негласно признава, че суданците и еритрейците не могат да се върнат в страните си в рамките на тази програма. 

Режимът в Еритрея е обвиняван от ООН в "повсеместни и систематични" престъпления срещу човечеството, а президентът на Судан Омар ал Башир е обект на заповеди за арест на Международния наказателен съд (МНС) за военни престъпления, престъпления срещу човечеството и геноцид, припомнят АФП и БТА. 

Според израелски неправителствени организации, подкрепящи мигрантите, Израел е подписал споразумения с трети страни, в случая Руанда и Уганда, които трябва да приемат доброволно напускащите Израел мигранти. 

Повечето от тези мигранти са влезли в Израел от 2007 г. през египетския Синайски полуостров. Притокът им бе спрян, след като еврейската държава завърши изграждането на електронна ограда по границата с Египет. Израелските власти създадоха центрове за задържане в южната част на страната, където близо 1500 мигранти пребивават при полусвободен режим.

Тези центрове ще бъдат затворени, а мигрантите, които откажат да си заминат, ще бъдат пращани в затвора. След 1 март мигрантите все още ще могат да напуснат доброволно Израел, но срещу по-малка сума. Онези, които откажат, ще отидат в затвора, предупреди вътрешното министерство. 

В комюнике министърът на вътрешната сигурност Гилад Ердан, ръководещ прилагането на програмата, подчерта, че Израел "е решен да отпрати десетки хиляди мигранти, влезли нелегално в страната". 

По официални данни през 2017 г. от Израел са отпътували 4012 незаконно пребиваващи мигранти, като 3332-ма от тях били от субсахарска Африка.

Източник: http://dnes.dir.bg/news/izrael-zatvor-expulsirane-migranti-bezhanskiat-natisk-26747383?nt=10

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Събития+ | Открития+ | Китай | Фалун Гонг | Наследство

Харесайте facebook страницата ни