Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Лиляна Павлова: България – корупционна държава? Това е клеймо, в други от ЕС има по-големи проблеми! Трябва да покажем самочувствие

България е заклеймена – в други държави от Европейския съюз има по-сериозни проблеми. Това каза в предаването "Събуди се" по Нова телевизия министърът за българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова. 

Трябва да покажем самочувствие и достойнство. Трябва да презентираме по-добре работата, която вършим, добави тя. 

На въпрос как ще коментира думите на Симеон Дянков, че по време на европредседателството България трябва да влезе в чакалнята на еврозоната и в Шенген, министър Павлова заяви: "С цялото ми уважение към господин Дянков, той никога не е разбирал от европредседателство, тъй като това не е тематиката му. В ЕП когато бе дебатирана темата за влизането на България и Румъния в Шенген, ние изразихме своята ясна и категорична позиция: изпълнили сме критериите, но не ни третирайте като останалите държави и ние искаме своето равноправно място". 

Така за първи път представител на правителсвото намекна, че тези две цели вероятно няма да бъдат постигнати в месеците на председателството на Съвета на ЕС. 

"Ние трябва да се използваме от индиректните ползи на европредседателството - че сме надежден партньор - един път за Западните Балкани и втори път - за Турция. И не на последно място - Полша. Защото дебатът за Полша може да доведе до ново разделение. Това е много чувствителна тема. Освен това ще имаме уникална възможност и шанс да променим имиджа на България, усещането на това какво е България. Сега е моментът да покажем колко много сме направили и че нещата, които сме направили, могат да се видят и усетят", коментира още Павлова.  

Тя коментира и въпрос, свързан с имиджа на страната ни като корупционна държава. "Това е много удобно клеймо. В много други държави има доста повече проблеми, отколкото в България. Сега е моментът да покажем и самочувствие, и капацитет - с аргументи и покритие. Ние не умеем да се представяме. Дори едни Сърбия и Румъния може да са направили много по-малко, но се презентират добре. Ние сме свършили много и трябва да се презентираме по добър начин", заяви Лиляна Павлова. 

На въпрос как ще коментира темата за стабилността на кабинета, тя отговори:"Независимо, че има вероятност от протести, това не е никаква изненада. Протестите са нещо естествено... Но е търсен нарочен ефект. Много е удобно това - да се протестира по време на европредседателството.Демокрацията е нещо, което предполага всичко това. В много държави се е случвал вот на недоверие и ще се случва... Ние трябва да покажем, че можем да сме балансьори вътре в страната, че можем да намерим пресечната точка при всякакви ситуации и протести". 

Лиляна Павлова отбеляза, че реалността не може да бъде подменена: "България, българите и политиката са такива, каквито трябва да бъдат". 

Павлова конкретизира, че 140 милиона е целият бюджет за ремонта на НДК. "Аз вярвам, че министър Банов, който е принципал, както и новото ръководство на НДК са направили всичко, за да бъдат изрядни", отбеляза тя. 

Министър Павлова успокои столичани и живеещите и работещите в района на НДК, че няма да има задръствания: "Единственото ограничение ще е на 12 януари, когато е срещата на върха на президентите и ръководителите на държавите-членки. През останалото време градът ще продължи своята нормална дейност. Не казвам, че няма да има ограничение на паркирането и трафика, но то ще бъде само в определени дни".  

В последните дни се видя, че когато има диалог, може да се намери разбирателство. Като председател на Съвета на ЕС трябва да сме пример за обединение, а не за разделение, коментира министърът. Няма подменена реалност, България е такава каквато е, посочи Павлова.

Източник: http://epicenter.bg/article/Lilyana-Pavlova--Balgariya-e-zakleymena--Tryabva-da-pokazhem-samochuvstvie-i-dostoynstvo/144063/2/0

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!