Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ГЕРБ: Нинова реабилитира приватизацията

Документите на Корнелия Нинова за "Техноимпекс“ не са достатъчно свидетелство колко и какви проверки са осъществени, заяви депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов.
На брифинг той подчерта, че не приема този начин на аргументиране от страна на БСП. Според него всякакви документи могат да се показват така или да се интерпретират частично.

По-рано лидерът на БСП Корнелия Нинова показа документи, че сделката е проверявана и обвини ГЕРБ в лъжа.

"Нинова реабилитира приватизацията", отбеляза пък Тома Биков от ГЕРБ. - "Нинова извърши един много сериозен политически акт. Като лидер на БСП тя реабилитира приватизацията като процес, казвайки, че след като не е осъдена - значи всичко е наред. Ще припомня, че до момента поне аз не мога да се сетя за осъдени длъжностни лица, политици, купувачи и продавачи в този процес.

По думите му БСП в продължение на десетилетия е твърдяла, че тази приватизация е криминална.

"Днес или твърди, че тя не е криминална, или твърди, че единствената читава сделка е приватизацията на "Техноимпекс“, каза Биков.

Корнелия Нинова бърка прокурорска проверка с триинстанционно гражданско дело, посочи Антон Тодоров. Той обясни, че е готов да седне да говори с Корнелия Нинова на една маса и да спорят "документ по документ" за приватизацията на "Техноимпекс“.

По отношение на писмото на главния прокурор Сотир Цацаров , той посочи, че съгласно писмото: след 13 януари 1999 г. не е провеждана проверка, не са завеждани никакви следствени действия, а прокуратурата не е осъществявала нито една проверка по тази сделка“, каза Тодоров.

"Социалната другарка Корнелия Нинова е платила фиктивно 630 хил. долара за "Техноимпекс“",  поясни Тодоров. Той допълни, че когато се стига до приватизацията на "Техноимпекс“, Работническо-мениджърското дружество (РМД), което е учредено на 20 ноември 1998 г. се оглавява от Корнелия Нинова и тя става първоначално основен акционер с 33 %. По думите му нейното акционерно участие започва да нараства. "Тя започва с 33%, след това стига до 37%, а 2005 г. малко преди да стане заместник-министър и да продаде акциите, тя вече има 48 % в РМД-то, което притежава "Техноимпекс“, каза Тодоров.

Той обърна внимание, че в договора за приватизация е определена сумата 700 хил. долара. "В цената на плащане и начина на плащане, е определено 10% от тях да се платят в деня на сключване на сделката“, каза той.
По думите според справка на Министерство на икономиката, тази сума е платена с два банкови превода на обща стойност 70 хил. долара. "Останалите 630 хил. долара не са плащани никога с реални пари“, поясни Тодоров.

За поканата за лидерска среща от страна на БСП за прехода Данаил Кирилов коментира, че е получено такова писмо от Нинова с посочено време за тези обсъждания 5 и 6 декември.

Не съм получавал никаква конкретна покана от колеги във връзка с това писмо, каза Кирилов като уточни, че цял ден е бил в парламента. Той поясни, че участва в тези обсъждания, тъй като се касае за законодателна дейност и за проекти, които бяха разработени от юристите на ГЕРБ с негово участие.

По думите му Цветан Цветанов не е в България в момента, като задграничното му пътуване е планувано много отдавна, а писмото от лидера на БСП е получено миналата седмица в сряда.

Източник: http://dnes.dir.bg/news/gerb-privatizatzia-danail-kirilov-toma-bikov-tehnoimpex-26660089?nt=10

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!