Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ГЕРБ отряза новите лекарства, щели да изядат парите за магистралите...

Депутатите приеха оконочателно бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2018 г. Въпреки възраженията на пациентски и съсловни организации, както и на опозицията в парламента, в текста остана забраната през следващата година касата да покрива нови медикаменти.
Като компромис между първо и второ четене, към новата ограничаваща алинея 6 от преходните и заключителни разпоредби беше добавено уточнението, че правилото не важи за генеричните лекарствени продукти, но остава в сила за оригиналните.
От трибуната депутати от БСП и ДПС отбелязаха, че досега никога не се е позволявало ограничаване на достъпа до иновативни лекарства, защото те нямат генеричен аналог, когато са съвсем нови, а много пациенти се нуждаят от такива. Според Хасан Адемов от ДПС около 20 нови терапии, които вече са преминали процедури по одобрение ще бъдат спрени от новото правило.

В отговор Данила Дариткова от ГЕРБ увери, че с корекцията за генерични лекарства все пак се открива фронт за нови лекарства, и че мораториумът може да подлежи на изменяне, след като се изпълнят другите финансови приоритети на касата за годината.
По време на дискусията, в залате се чуха и цинични аргументи, от типа на този, че ако се позволят новите лечения, то за няколко стотин човека, ще трябва да се откажем от всички магистрали. Разбира се, никой не посмя да го изрече от трибуната, но избухнаха скандали между управляващи и опозиция, след този човеконенавистен аргумент.
В окончателния текст остана и другата нова забрана, срещу която имаше възражения - здравната каса да сключва договори или допълнителни споразумения с болнични лечебни заведения за дейности по нови клинични пътекти, амбулаторни и медицински процедури. Депутатите от управляващата коалиция обаче добавиха и одобриха заобиколен механизъм, който все пак ще позволява нови договори за годината - "с изключение на случаите, когато тези клинични пътеки не са изпълнявани на територията на съответната РЗОК", т.е. ще се допускат само нови дейности за региона.
Според опозицията това не е достатъчно. "Това е запечатване на частния интерес в здравеопазването и обричане на държавните болници", и освен това няма да отговаря на нуждите на населението, коментира Георги Йорданов от БСП. Георги Михайлов от левицата обави, че заради двете забрани догодина ще е "нулева година за българското здравеопазване".
След дълъг дебат в началото по финансовите параметри на бюджета на здравната каса, единствената промяна в стойностите дойде от ГЕРБ в частта за разпределението на резерва за догодина. Резервът беше намален от 10 на 3 процента за годината, като в окончателния вариант бяха определени гарантирани суми по четирите основни пера. Общият размер на резерва за догодина ще е 114 млн. лв., като от тях по 7 млн. ще са за извънболнична и специализирана извънболнична помощ; 10 млн. за дентална помощ и 3 млн. лв. за медико-диагностична дейност.
Увеличението на бюджета на касата за 2018 г. е с над 400 млн. лв. спрямо 2017 г., но от ДПС коментираха, че реалното увеличение е само около 100 млн. лв. заради намаления резерв и увеличения размер на очакваните здравни вноски.

Източник: Дневник, с редакции

Източник: http://www.gudelnews.com/2017/12/blog-post_93.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!