Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Борисов от Саудитска Арабия: Нито Тодор Живков е идвал тук, нито царят (видео)

Планът на Саудитска арабия за ислямизация на Балканите

Саудитска Арабия залязва: Изчезват от картата на света до 10 години? САЩ няма да „мръднат и пръст“, за да помогнат на своите „съюзници“

България седи по различен начин и за първи път има покана за посещение в Саудитска Арабия, отбеляза българският премиер Бойко Борисов пред журналисти в Рияд.
 
"Исторически така се е стекъл светът, че сме били на доста противоположни посоки. Безспорен факт е, че нито Тодор Живков е идвал тук, нито след това президент, премиер, нито царят, на когото толкова много му благодаря, че е с нас и действително даваме един пример за политическа култура, за това как може да се ползва мъдростта и дипломацията на знаещите и ерудирани хора на България, какъвто е цар Симеон. Дори той тогава не е идвал на посещение", заяви Борисов, цитиран от Канал 3.

"Сега България седи по различен начин и за първи път има покана. Далеч съм от мисълта, че това се дължи на мен. Стабилността на България, развитието ѝ, икономическият растеж, стабилната финансова система, ниските данъци, етническата толерантност. Има арабисти, които могат да кажат дали се случва всеки ден и дали всеки ден кралят приема премиери в Саудитска Арабия", каза още българският министър-председател.

"Аз съм оптимист, защото особено престолонаследникът е много енергичен човек и с много голяма амбиция да направи реформи особено в сферата на сигурността. Ще имаме една среща, подобна, с техните служби - все пак това е тема, която я разбирам и съм я работил доста, но заедно с него ще я правим. И е амбициран в България максимум инвестиции да докара и е с много добро чувство. Така че не от 10 години, откакто я има Саудитска Арабия, няма такова посещение.

В рамките на месец съм обещал, а те да ни помогнат със сграда, да отворим посолство, за да можем всичко това, което говорим и договаряме, да се продължи. Това, което като време и внимание ни отдели кралят и престолонаследникът и виждате всичките им министри през цялото време са с нас - виждам, че им е много интересна България", каза още Бойко Борисов. 

По думите му България високо се цени, защото не предаваме старите си приятели. "Те ценят хората, които си държат на позициите, на приятелите. А и България винаги е работела за мир, мир в региона", заяви Борисов. Той добави, че когато в региона има войни, има бежанци - те идват в нашите бежански лагери. По думите му колкото по-бързо мирният процес настъпи и започне изграждането на Либия, на Сирия, на Ирак, на Афганистан, на Йемен, на Судан, на Египет, толкова по-добре е за Европа.

"Виждате, тя се разтресе - правителства паднаха, правителства не могат да се направят в Австрия, в Германия, в Холандия вече месеци наред. Този регион ни е жизнено важен да е спокоен", каза още българският премиер.

По пповод информациите, че българският самолет е бил отклонен от въздушното пространство над Иран, премиерът заяви: Бях от първите, които отидоха в Иран. В прекрасни отношения сме с тях. Обяснението, което местните власти дават към момента, е, че са ни сменили кацането от едно на друго летище. Не искам да го коментирам. Моята политика винаги е била за мир, никога срещу трета държава“.
Бойко Борисов отговори на въпрос дали има политически подтекст или истерия по казуса: „Завистта в България започва да става като характерна черта. Има хора, които завиждат, дразни ги, че държавата си върви добре. Всички знаят, че сме приятели с Катар, с Емирствата, с Иран, с Турция. Това не значи, че не можем да доразвием приятелства и с други, с които досега не сме ги имали в този обем. Така че - Завист. Нищо друго нямам като коментар”, отсече Борисов. 

Премиерът Бойко Борисов, който е на тридневно посещение в Рияд, се срещна с принц Мохамед бин Салман, престолонаследник и министър на отбраната. Срещата не беше в предварителната програма на Бойко Борисов.

По-рано днес българският министър-председател се срещна в Рияд с краля на Саудитска Арабия Салман бин Абдулазиз Ал Сауд и с министъра на външните работи Адел ал Джубейр.

В разговора си премиерът Борисов и крал Салман са засегнали темата за сигурността в региона на Залива. Българският министър-председател изразил подкрепа за усилията за гарантиране на стабилността на арабските държави от Залива, които са ключов партньор на ЕС и важен фактор в борбата с тероризма.

Имаме много да наваксваме в отношенията между двете страни, каза премиерът Бойко Борисов при срещата си с министъра на външните работи Адел ал Джубейр.  Външният министър е посочил, че визитата на българската делегация отговоря на нов етап в нашите отношения в развитието на връзките в туризма, селското стопанство и икономика.

Министърът подчертал, че в страната му се осъществяват реформи, които да я направят по-малко зависима от добива на петрол и да се намали безработицата сред младите хора. Премиерът Бойко Борисова покани министър Адел ал Джубейр в България като изтъкна добрите възможности за зимен и културен туризъм.

Източник: http://epicenter.bg/article/Borisov-ot-Sauditska-Arabiya--Nito-Todor-Zhivkov-e-idval-tuk--nito-tsaryat--video-/141855/2/48

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!