Tyxo.bg counter

ЕС прави завой към по-социална Европа – ще заложи минимални стандарти за заплати?

След шока от Брекзита и засилването на евроскептицизма в много страни членки на ЕС, включително на последните избори в Германия и Австрия, Европейската комисия е твърдо решена да покаже, че не гледа на общността само като на един голям пазар, а взима присърце и въпроса за намаляването на неравенствата, отбелязва АФП.

Лидерите на Европейския съюз днес тържествено обявиха създаването на Европейския стълб на социалните права.
Това стана на среща на върха в Гьотеборг за справедливи работни места и растеж, съобщи пресслужбата на Европейската комисия.

Идеята за стълба бе обявена за първи път от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в неговата реч за състоянието на ЕС през 2015 година. Проектът бе представен от комисията през април 2017 година.

Документът бе подписан днес от Юнкер от името на ЕК, от председателя на Европейския парламент Антонио Таяни и от министър-председателя на Естония Юри Ратас, от името на Съвета на ЕС.

По този повод Юнкер заяви: "Това е повратен исторически момент за Европа. В същината си нашият съюз винаги е бил социален проект. Това е много повече от единен пазар, много повече от пари, много повече от еврото. Това са нашите ценности и начинът, по който искаме да живеем."

Европейският социален модел е пример за успех и превърна Европа в място за живеене и работа от световна величина. Днес отстояваме нашите общи ценности и се ангажираме да защитаваме 20 определени принципа и права. От правото на справедливо възнаграждение до правото на здравни грижи, от възможностите за учене през целия живот, по-доброто равновесие между професионалния и личния живот, и равенството между половете, до минималния доход. С Европейския стълб на социалните права ЕС се застъпва за своите граждани в бързо променящия се свят, заяви още председателят на ЕК.

Създаването на стълба в рамките на социалната среща в Гьотеборг се случва в ключов час за утвърждаването на силното социално измерение в бъдещето на ЕС.
Във времена на значителни промени - било то в живота или в политиката - е съвсем естествено да се върнем отново към въпроса какви сме всъщност и какво ни сплотява. Затова съм доволен, че успяхме да постигнем единодушие по Европейския стълб на социалните права за по-малко от половин година, след като ЕК предложи неговото създаване. Тази споделена ангажираност е убедителна проява на европейското единство, изтъкна Юнкер, цитиран в съобщението.

Стълбът и социалното измерение на Европа ще бъдат толкова силни, колкото позволим. Това е съвместна отговорност и тя започва на национално и местно равнище с ключовата роля на социалните партньори и гражданското общество. При пълно уважение и възприемане на различните подходи в Европа, всички трябва сега да превърнем поетите обещания в действия, заключи председателят на Еврокомисията.

Дойде време да поставим на първо място хората в социална Европа, подчерта на свой ред домакинът на срещата - шведският премиер Стефан Льовен.

По данни на Евростат 23% от жителите на ЕС са изправени пред опасност от бедност и социална изолация.

Социалната среща на върха в Гьотеборг бе организирана от Льовен в сътрудничество с Европейската комисия и нейния председател Жан-Клод Юнкер. В центъра на вниманието бяха въпросите на развитието и проблемите със справедливостта на пазара на труда, създаването на условия за икономически растеж, ефективни и устойчиви системи за социално осигуряване и социален диалог.

Българският премиер Бойко Борисов не замина за Гьотеборг.

Източник: http://dnes.dir.bg/news/evropeyski-parlament-sotzialni-prava-26600985?nt=10

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Събития+ | Открития+ | Китай | Фалун Гонг | Наследство

Харесайте facebook страницата ни