Tyxo.bg counter

Хламидиите причиняват инфекция, която задължително трябва да лекувате! Вижте как!

В статията ще прочетете: Какво представляват хламидиите. Какви болести причиняват. Причини и симптоми. Диагностициране. Лечение с антибиотици и алтернативни средства. Диета и хранителни добавки. Превенция.

Хламидиите са най-често срещаното заболяване, предавано по полов път, в Съединените щати. През 2007 г. в страната са докладвани над един милион нови случая. Това е повече от всяка друга венерическа болест. Причинител на заболяването е бактерия, наречена Chlamydia trachomatis. Могат да бъдат засегнати следните зони:

  • Маточната шийка
  • Фалопиевите тръби, които пренасят яйцеклетки от яйчниците към матката
  • Уретрата, която извежда урината от пикочния мехур извън тялото
  • Епидидима (надсеменникът), малък орган към тестисите, отговорен за производството на сперматозоиди
  • Простатната жлеза, намираща се в основата на пениса, която осигурява хранителни елементи за спермата
  • Анусът
  • Гърлото
  • Очите

Освен това Chlamydia trachomatis причинява и белодробни и очни инфекции у новородените, чиито майки са имали хламидийна инфекция по време на последната част от бременността.

Описание

Хламидиите най-често се срещат при сексуално активни юноши на възраст от 15 до 19 години. Данните, събрани от центрове за контрол на заболяванията, показват, че при полово активните момичета в тази възрастова група заболеваемостта може да достигне до 40%.

Според тази информация приблизително 40% от жените, заразени с хламидии, развиват тазова възпалителна болест (ТВБ). Ако тя не се лекува, 18% от заболелите жени развиват хронични възпалителни заболявания. Освен това хламидиите могат да причинят сериозни увреждания на фалопиевите тръби, има риск от блокиране на тръбите. В резултат на това една от всеки пет жени с тазова възпалителна болест не е в състояние да зачене. Нараняване на тръбите може също да затвори оплодената яйцеклетка в тях и тя да не може да достигне до матката. Състоянието, при което оплоденото яйце се развива в тръбата, а не в матката, се нарича извънматочна бременност. Това е потенциално фатално състояние, защото нарастването на плода може да предизвика разкъсвания на тръбата, а впоследствие – и кръвоизлив. В САЩ извънматочната бременност е причина номер едно за смърт при жените в периода на ранната бременност.

Причини

Хламидиите се причиняват от бактериален паразит, наречен Chlamydia trachomatis. Организмът живее в тялото на човека. Той е зависим от приемника, тъй като не е в състояние да произвежда енергия за себе си. Chlamydia trachomatis често инфектира гениталиите и пикочните пътища на сексуално активните мъже и жени.

Начини на предаване

Едно лице може да се зарази с Chlamydia trachomatis по следните начини:

Рискови фактори

По-долу са изброени рисковите фактори за заразяване с хламидии:

Симптоми

Приблизително 75% от жените не проявяват симптоми. Ако има такива, то те обикновено се развиват от една до три седмици след заразяването. Те могат да са:

Хламидиите при мъжете могат да се развият в уретрата, епидидимите и простатата. Приблизително 50% от заразените мъже не проявяват никакви симптоми. Ако има такива, то те обикновено се развиват от една до три седмици след заразяването. Симптомите могат да са:

В редки случаи хламидийните инфекции при мъжете и жените могат да се развият и извън гениталиите. Тези пациенти могат да имат инфекции на:

Диагностициране

Диагнозата се основава на историята на заболяването на пациентите, лабораторни тестове за Chlamydia trachomatis, общи медицински прегледи за мъжете и изследване на таза за жените, за да се определи дали пациентът е заразен и ако да, то в каква степен. Има няколко теста за изследване на хламидийната инфек­ция. Те често изискват проби от заразените места или урина. Те са:

Лечение

Алтернативната терапия следва да допълва антибиотичното лечение. Поради потенциално сериозния характер на това заболяване пациентите трябва първо да се консултират с лекар, който да предпише лечение с антибиотици. Конвенционалната медицина има по-добри средства за бързо лекуване на инфекцията, а алтернативното лечение може да подпомогне борбата с болестта и да облекчи симптомите. Някои алтернативни терапии включват диета, фитотерапия, китайска традиционна медицина и хомеопатия.

Диета

От полза могат да са следните промени в хранителния режим:

Препоръчваме ви следните хранителни добавки. За повече подробности последвайте линка, който е поставен на името.

Червена боровинка – Противовъзпалителният й ефект потиска развитието на патогенни микроби, има общо антисептично действие.

Продуктът Масло от вечерна роза съдържа изключително ценните за организма сложни ненаситени мастни киселини Омега – 3 и Омега – 6. Те регулират метаболизма, подпомагат обмяната на веществата, стабилизират хормоналния баланс.

Продуктът Царски билки за жената е незаменим помощник при възпалителни процеси в половата система на жената.

Продуктът Царски билки за мъжа подпомага лечението при възпалителни процеси.

Продуктът Лакто Про е пробиотик с жива микробиална съставка. Те остават жизнени по целия път през стомаха и тънките черва, като подпомагат храносмилането и предпазват системата от размножаване на болестотворни микроби.

Продуктът Чесън капсули е мощно помощно средство при лечение на всяка инфекция. Всяка капсула съдържа 500 mg луковици чесън на прах.

Продуктът Ехинацея – имуностимулиращ био сок е мощен имуностимулатор и антибиотик от природата.

Фитотерапия

Ехинацеята и билки, съдържащи берберин, като например палмата джудже (Serenoa repens) и канадския хидрастис, са естествени противомикробни средства. Те могат да подпомогнат действието на предписаните антибиотици.

Китайска традиционна медицина

Опитният китайски билкар обикновено подготвя сместа въз основа на конкретното състояние и симптомите на пациента.

Хомеопатия

Хомеопатът може да предпише специфични средства за облекчаване на някои от симптомите, свързани с болестта, като например обикновен коноп (канабис сатива), испанска муха (кантарис) и жълт енчец (солидаго).

Алопатично лечение

След откриване на хламидиите те могат лесно да бъдат лекувани с антибиотици. Въпреки това, ако не бъдат диагностицирани достатъчно рано, пораженията върху фалопиевите тръби (и в резултат от това безплодието) могат и да станат непредотвратими. Двете най-често използвани лекарства са азитромицин и доксициклин. Азитромицинът е по-скъпо, но много по-удобно за приемане лекарство. За лечение на болестта е достатьчна само една доза. Доксициклинът е по-евтин медикамент, но трябва да се взема два пъти дневно в продължение на повече от седмица. Ето защо някои пациенти са склонни да спрат приема след няколко дни. Той не е толкова ефективен, колкото азитромицинът. Пациентите са съветвани да се въздържат от сексуални контакти за една седмица след лечението с азитромицин или докато не приключат приемането на доксициклин.

Заразеното лице трябва да се свърже с всички партньори, с които е имало контакт в рамките на последните два месеца, така че те могат да бъдат тествани за хламидии.

Заразените бременни жени трябва да приемат еритромицин в продължение на седем дни вместо други лекарства, защото това е по-безопасно по време на бременността.

Необходими са изследвания в продължение на четири седмици след лечението с медикаменти, за да се види дали инфекцията е ликвиди­рана. Ако тестовете все още са положителни, пациентът продължава с антибиотиците.

Очаквани резултати

Прогнозата при жените зависи от продължителността на инфекцията, независимо от това дали тя се е разпространила чрез матката и фалопиевите тръби, както и колко пъти пациентката е имала хламидийна инфекция преди този случай. Ако се открие рано, болестта може да бъде напълно излекувана с антибиотици за седем дни. Но ако не се лекува, хламидиите могат да се разпространят през матката към фалопиевите тръби и да причинят хронична тазова възпалителна болест. Сериозното увреждане на женската репродуктивна система може да предизвика безплодие.

Превенция

Превенцията е най-важното средство за спиране на разпространението на тази болест. Следните практики се препоръчват, за да се предотврати разпространението на полово предаваните болести:

Въздържание. Това е единственият сигурен начин да се предотвратят хламидиите и други болести, предавани по полов път.

Моногамия. Наличието на взаимно моногамна връзка с незаразен партньор намалява риска от болести, предавани по полов път.

Избягване на сексуални контакти с непознат партньор или партньор, чийто здравен статус е неизвестен. При секс с непознат партньор се препоръчва използването на бариерни контрацептиви – презерватив (за мъжете) или диафрагма (за жените). Въпреки това тези средства не дават 100% гаранция срещу хламидии и други полово предавани болести.

Въздържание от венозно приемане на наркотици.

Избягване на секс скоро след раждането или след нелегален аборт.

Тестове за хламидии при ежегодните изследвания на тазовите органи.

Основни термини, употребявани в медицината във връзка с болестта

Въздържание – избор да не се упражняват някои дейности, например секс.

Безплодие – невъзможност за възпроизводство, която може да възникне в резултат на инфекции.

Извънматочна бременност (известна и като ектопична бременност) – бременност, развиваща се във фалопиевите тръби вместо в матката, което често е резултат от предавани по полов път болести като хламидии.

Тазова възпалителна болест – инфекция на матката, маточните тръби и яйчниците.

Уретрит (неспецифичен) – предавана по полов път инфекция на уретрата, която не е трипер (гонорея).

Източници: narmed.ru; ayzdorov.ru; naturecures.co.uk; searchhomeremedy.com

Източник: https://lekuva.net/117498/hlamidiite.html

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Събития+ | Открития+ | Китай | Фалун Гонг | Наследство

Харесайте facebook страницата ни