Tyxo.bg counter

Радев гневен: Срещу мен се води война! Антикорупционият закон на ГЕРБ ще прикрива престъпления. Цветанов: Президентът да подкрепи център-нападателя Борисов

Любимец 13?

Президентът обясни, че този закон няма да преследва политиците, след като излязат от властта, тъй като отпада задължението им да подават декларации за имуществото си и могат спокойно да харчат отраднатото.

В изключително остро интервю пред БНТ президентът Радев Радев разкритикува управляващите - и по отношение на борбата с корупциията, и за закона който те предлагат, и за действиата им спрямо президентската институция.
 
"България днес е демокрация, всеки има право на глас и на мнение, друг е въпросът дали отстояваш мнението си, дали се бориш за правата си. Разочарованията обезсърчиха много българи, затова демокрацията у нас е в отстъпление. Така започна президентът Румен Радев в интервю за  „Панорама“ по БНТ, помолен да направи равносметка на 28-годишния преход от 10 ноември 1989 г. насам.

За антикорупциония закон на ГЕРБ - ще прикрива престъпления

Антикорупционият закон на ГЕРБ ще прикрива престъпления, той няма да хваща хора във властта, стана ясно от думите на президента Румен Радев пред „Панорама“. 

Президентът обясни, че този закон няма да преследва политиците, след като излязат от властта, тъй като отпада задължението им да подават декларации за имуществото си и могат спокойно да харчат отраднатото.

По думите на президента с предложението на управляващите да отпадне давността за престъпление по време на приватизацията всъщност те нанасят удар по собствения си проектозакон за борба с корупцията. „Ако действително нарушителите на закона, както казват те, са в сегашния парламент, тези хора са подавали многократно имуществени декларации до момента и към тези декларации няма никакви претенции“, посочи държавният глава.

„Това означава, че законът, който предлагат, не може да хваща такива хора, които в момента са във властта. Този закон не може да хваща и хората, нарушили правилата при приватизацията и в момента са извън властта. Защото по този закон и по това предложение напуснеш ли веднъж властта, вече не подаваш декларация и можеш да харчиш откраднатото на воля", подчерта Румен Радев.

За последния КНСН - успех е, защото стана ясно кой кой е в борбата с корупцията

Президентът определи като успех последния Консултатативен съвет за национална сигурност за корупцията, защото на него е станало ясно кой къде стои в борбата с корупцията.
"Най-големият успех на Консултативният съвет по национална сигерност бе, че хората, от които зависи борбата с корупцията, излязоха от анономност. Защото ние сме свикнали да се крием зад колективната безотговорност", поясни държавният глава.

За скандала с проф. Николай Петров

Във връзка с обвиненията за злоупотреби срещу бившия здравен министър Николай Петров,  Радев припомни, че още със сформирането на служебния кобинет е поискал от всички министри проверки за нередности и нарушения на закона в сферите на тяхната компетентност. „Такива нарушения бяха установени не само във Военномедицинска академия, но и в Националната програма за саниране, в контрола на  редица държавни предприятия“, посочи държавният глава. 

Според него, обаче, в случая с ген. Петров политиците и медиите са изместили фокуса и сега, вместо нарушението, се обсъжда кой си е позволил да го осветли. „Ако разкриването на истината е грях, това е симптом на голяма деградация“, заяви държавният глава.

За войната срещу президентството - впрягат се институциии

Той беше категоричен, че срещу президентството се води война, в която са впрегнати институциите. „Цяла парламентарна комисия бе употребена за очернянето на името ми. Но авторите на тази кампания подценяват българските граждани. Аз следвам кредото, с което влязох в политиката преди година - суверенитет, законност, справедливост, антикорупция - и благодаря на гражданите за тяхното доверие към президентската институция“, каза Радев.

За Москва и поругаването на съветски паметници у нас

Държавният глава коментира и темата с поругаването на съветски паметници у нас, предизвикала шумен обществен дебат. Според него поругаването на паметници е точно толкова недопустимо, колкото и преиначаването на историята, като определи конфронтацията с Москва по въпроса като взаимно „неизгодна“.
„Москва трябва да осъзнае чувствителните теми за България и да не допуска непремерени позиции. Аз вярвам в доброто бъдеще на двустранните отношения, независимо от тежкото наследство от последните години, и ще работя за него“, каза държавният глава.

За идването на Путин - след изборите в Русия

От думите му стана ясно, че все още не е съгласувана датата на посещението на руския президент Владимир Путин в България догодина послучай 140-годишнината от освобождението на България. Но най-вероятно това ще стане след изборите за президент в Русия през март.

Радев отрече отлагането на визитата да има нещо общо с европейското ни председателство. По думите му годишнината от освобождението не може да е заложник на политическия календар.

За будителите

Попитан за изказването си, че българският будител не е интелектуалец по европейски образец, Радев зави, че критерият за будител е моралният ръст.
"Ако някой твърди, че будител е синоним на европейски интелектуалец, то той не бива да се учудва, че е останал извън парламента", заяви президентът.

"Имаме и интелектуалци хипнотизатори, които претендират за благородството на будители. Но аз съм сигурен, че българите няма как да сбъркат един поръчков анализатор със св. Иван Рилски, който е патрон на този празник", добави той. Според Радев има будители-интелектуалци, но има и будители с примера и с доблестта си, с родолюбие.

За бунта на пилотите  в "Граф Игнатиево" - няма да ги предаде

Като бивш командващ на ВВС Румен Радев изрази солидарност с действията на военните пилоти от базата в Граф Игнатиево, които отказаха да летят преди дев седмици.

Според него действията на пилотите не са каприз, а отчаян сигнал към властта, която методично се опитва да приземи авиацията. „Авиаторите са хора на честта, възпитани във всеотдайност и себеотрицание и вероятно по тази причина много политици не могат да ги разберат. Един летец на изтребител с всеки полет залага своя живот и благосъстоянието на семейството си в името на другите. Обратното, не е тайна, че много политици излязоха богати и безнаказани от политиката“, заяви президентът.

Според него е цинично и безотговорно действията на авиаторите да се определят като измяна и преврат.

„Не очаквайте, че аз ще се поддам на шантажа и ще предам бившите си подчинени в името на собствения си комфорт, когато летците отстояват своите права, те всъщност се борят за нашата обща сигурност и заслужават уважение“, заяви Радев.

За стратегическия приоритет пред България - да се обърнем към проблемите си

Запитан кой е стратегическият приоритет пред България, президентът каза: „България е страна от ЕС, но виждате че масово се шири усещането за липса на перспектива, справедливост и сигурност и само с оценки и готови рецепти ние явно няма да можем да се справим. Трябва да се обърнем откровено към нашите проблеми, да се мобилизираме да запретнем ръкави и да обединим защото никой по-добре от нас не може да реши тези проблеми и не може да гради нашето бъдеще.

Според президента успехът на всяко начинание зависи от общи усилия, затова и ще работи в тази посока.

http://epicenter.bg/article/Radev-gneven--Sreshtu-men-se-vodi-voynaa--Antikoruptsioniyat-zakon-na-GERB-shte-prikriva-prestapleniya/140524/11/0

Цветанов: Президентът да подкрепи център-нападателя Борисов

Призивът ми към президента и опозицията е да подкрепят централния нападател в момента - Бойко Борисов, заяви Цветан Цветанов в Ловеч.
"Моят призив към президента и към всички представители на опозицията, защото парламентарното мнозинство го прави, нека да подкрепяме централния нападател Бойко Борисов. Защото видяхме, че той може и знае как да постига съответните резултати в интерес на държавата", коментира пред журналисти в Ловеч зам.-председателят на ПП ГЕРБ и председател на парламентарната група на партията Цветан Цветанов, предаде „Фокус“.

Интервюто на президента Румен Радев пред БНТ нямаше абсолютно нищо, което да показва основното за президентската институция – обединение на нацията и човек, който да олицетворява нацията като обединител. Това, което ми направи впечатление в това интервю е, че първо въобще не се говореше за европредседателството, за приоритетите, за Западните Балкани, за успехите, които се постигнат днес от страната ни във връзка с европейсктие фондове, които продължават да решават много от важните, наболели проблеми на българското общество, изтъкна той.

"Самият факт, че само преди два дни след срещата, която направи премиерът Борисов в Брюксел, вие видяхте, че 739 млн. лв. за автомагистрала „Струма“ вече са факт и парите са преведени. Правим всичко възможно да бъдем лидери в Балканския регион и това нещо не го видях да бъде отчетено от президента като най-високата представителна функция в държавата“, коментира по-нататък Цветанов и уточни, че може би го отдава повече на завист от това, което прави Борисов и това, че всъщност президентът не се чувства комфортно и търси умишлен сблъсък за всичко, което е говорил вчера в интервюто си.

„Наблюдавайте внимателно интервюто и ще видите, че няма изречение, в което да не търси институционален сблъсък с парламента. Това е недопустимо. Както нашият премиер и лидер на партията е казал, по-добре да не го коментираме, защото това определено е умисъл в действията, които цели президентът. Държавният глава говори за истината. Да, истината е най-важното, което трябва да има за развитието на една държава и да си припомняме всички исторически факти защо страната ни се намира днес в това състояние. Когато говорим за истината, той сложи един акцент върху проверките, които са правени от служебния кабинет и то по-специално към ВМА“, допълни Цветанов.

Според него това е било произнасяне на обвинение, а всъщност има компетентни органи, които да го направят – българската прокуратура.

„Когато казва, че ще се бори за истината, анкетната комисия, която беше за самолетите, беше точно, за да излезе истината. Явно истината го заболя много, защото лобистките интереси излязоха на преден план. Не бих обвинявал никой, но бяхме длъжни като народни представители да направим анкетна комисия, която да покаже истината и несъстоятелната теза за това да отстраниш един от участниците. Виждаме, че президентът, отклонявайки се от дневния ред, от предизвикателството, което има пред страната ни като европредседателството, той говори за съвсем други теми, които не прилягат на един президент“, подчерта Цветанов.

По думите му Румен Радев трябва да бъде съпричастен.

„И всички ние, политиците да подкрепяме централния нападател в момента – Бойко Борисов. Защото виждаме какво е признанието към премиера Борисов, неговата активна роля в международен план, което определено легитимира много по-добре страната ни в ЕС и извън него“, каза още Цветан Цветанов.

Източник: http://dnes.dir.bg/news/gerb-tzvetan-tzvetanov-kabinet-borisov-3-26576482?nt=10

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Събития+ | Открития+ | Китай | Фалун Гонг | Наследство

Харесайте facebook страницата ни