Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Радев за руското МВнР: Това е дълбоко непознаване на историята, или провокация

Президентът коментира изявлението на руската страна, че тя е спасила българските евреи

„Според мен или е дълбоко непознаване на историята, или е опит за провокация“. С тези думи президентът на България Румен Радев коментира вчерашното изявление на руското Министерство на външните работи, че всъщност Русия е спасила българските евреи по време на Втората световна война.  

В отговор българското ведомство също взе позиция по случая с категоричното заявление, че не съветската армия, а българският народ е спасил българските евреи. В изявлението се подчерта, че не се омаловажава значението и ролята на Червената армия за ликвидирането на нацизма в Европа. Изтъква се обаче, че „подобни опити за подмяна на историческите факти не допринасят за общочовешката кауза на борба с възраждането на антисемитизма, расизма и нетолерантността и за категорично осъждане на нацизма и неонацизма в съвременните му прояви“.

„Не мога да гадая, но мисля, че България имаше адекватна реакция“, допълни по този повод Радев, цитиран от БГНЕС. 

Припомняме, че на брифинг говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви: „В годините на Втората световна война благодарение на нашите войни беше предотвратено депортирането на евреи от България и така около 50 000 души бяха спасени от неизбежна смърт”, имайки предвид победите на Червената армия на Източния фронт, които доведоха до решителния прелом във Втората световна война /1939-1945/ и победата над хитлеро-фашизма. 

Коментарът идва по повод на надпис върху паметник на съветски войни в София, появил се в нощта на 31 октомври. Според Захарова този път „вандалите са надминали себе си – написали са на паметника лозунги с откровено антисемитски характер”. Тя определи случилото се като особено цинично в светлината на спасяването на българските евреи от Червената армия и посочи, че авторите на надписа нямат понятие от собствената си история. 

Източник: http://www.economic.bg/bg/news/9/radev-za-ruskoto-mvnr-tova-e-dalboko-nepoznavane-na-istoriyata-ili-provokatsiya.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!