Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Увеличават бежанците експлозивно – в Германия 2 пъти за 2 години

Броят на бежанците по света се е увеличил експлозивно от 42 милиона на почти 66 милиона души от 2009 г. насам.
Това заяви вчера ръководителят на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) Филипо Гранди, цитиран ДПА и БТА.

Причина за този скок е западащата способност на световната общност да предотвратява, овладява и решава конфликтите, каза Гранди пред Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк.

Само катастрофалния конфликт в Сирия принуди 11 милиона души да напуснат дома си, а Сирия и Ирак днес представляват една четвърт от принудително разселените хора по света, отбеляза той.

Гранди цитира и кризата в Мианма, в резултат на която над 500 000 мюсюлмани от етноса рохинга потърсиха убежище в съседен Бангладеш, като ярка илюстрация какво се случва, когато не се прави необходимото за изкореняване на причините за конфликта и насилието.

Светът разчита на Съвета за сигурност до възстанови сигурността, да решава конфликти и да гради мир. Пренебрегваните местни кризи набират сила и се превръщат в транснационални с още по-широки последици.

Фокусираме се върху краткосрочни интереси, вместо върху дългосрочната колективна стабилност. Изгубихме ли способността си да постигаме мир?, запита Гранди.

Милиони без гражданство

Най-малко три милиона души по света нямат гражданство, което ги лишава от самоличност, от права и в много случаи не им позволява да работят, съобщи днес Върховният комисариат на ООН за бежанците, цитиран от Ройтерс и БТА.

Мюсюлманският етнос рохинга в населената предимно с будисти азиатска страна Мианма е най-многолюдното малцинство, чиито представители са без гражданство.

Други такива групи са сирийските кюрди, ромите в Македония, общността карана в Мадагаскар и пемба в Кения.

В доклада на организацията се отправя призив към правителствата да уредят този проблем до 2024 г.

http://dnes.dir.bg/news/konflikti-bezhanskiat-natisk-26541578?nt=10

Търсещите убежище в Германия се увеличили 2 пъти за 2 години

Броят на хората, потърсили убежище в Германия, е нараснал над два пъти през последните две години.
Повечето са бежанци от Сирия, Афганистан и Ирак, съобщи федералното статистическо бюро, цитирано от Ройтерс и БТА.

Според изнесените данни до края на 2016 г. са потърсили убежище 1,6 млн. души, което е ръст от 113 процента спрямо края на 2014 г., и се равнява на 16 на сто от чуждестранното население на Германия.

Над половината от тези 1,6 млн. до края на 2016 г. са получили разрешение да останат в Германия, а молбите за убежище на 158 000 души са били отхвърлени, посочва бюрото.

Според популярния вестник "Билд" 30 000 от отхвърлените са изчезнали и властите не знаят местонахождението им.

Този факт поражда сериозни опасения за сигурността в страната.

Най-много от потърсилите убежище до края на 2016 г. са от Сирия - 455 000, следвани от Афганистан - 191 000 и Ирак - 156 000.

Най-много от новодошлите - 27 на сто, са в провинция Северен Рейн-Вестфалия; 64 на сто от поискалите убежище са мъже, а средната им възраст е 29,4 г.

http://dnes.dir.bg/news/statistika-Germania-imigranti-bezhanskiat-natisk-26539909?nt=10

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!