Tyxo.bg counter

Министър: Все повече българи се връщат да работят у нас

Политиката на правителството на България е насочена към ускорено увеличаване на доходите чрез постигане на по-висока заетост и производителност на труда.
Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков на среща с членове на комисията по заетост и социални въпроси на Европейския парламент, съобщиха от пресцентъра на социалното министерство.

През първото полугодие на 2017 г. средната заплата в България се е увеличила с 10 на сто в сравнение със същия период на миналата година. За 2018 г. се предвижда близо 11 на сто ръст на минималната заплата - от 460 на 510 лева, е посочил министър Петков.

Той е добавил, че всички мерки и действия на правителството са в подкрепа на усилията младите хора да остават и реализират в у нас.

По думите на министър Петков има тенденция на увеличаване на българите, които се връщат от чужбина. Затова допринася и инвестиционният интерес от чуждестранни работодатели, който държавата ще продължи да насърчава, е добавил министърът.

В срещата са участвали заместник-министрите Зорница Русинова, Росица Димитрова, Султанка Петрова и Лазар Лазаров. По време на разговора са били представени приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС в областта на заетостта и социалните въпроси.

Обсъдени са и политиките на българското правителство за повишаване на заетостта сред младежите и хората над 55 години, както и мерките за насърчаване на социалното включване и интеграция на хората с увреждания.

Заместник-министър Русинова е представила приоритетите на българското председателство в областта на заетостта и социалната политика. Основните теми, които страната ни ще постави в центъра на европейските дебати през първата половина на 2018 г. са бъдещето на труда, политиките за ранно детско развитие и интеграция на хората с увреждания, както и възможностите за подкрепа от Европейския социален фонд след края на настоящия програмен период 2014-2020 г.

Заместник-министър Лазаров е представил мерките за повишаване на заетостта и намаляване на безработицата сред младежите и хората над 55 години, които имат проблеми да се реализират на пазара на труда. Той е посочил, че безработицата в България е 6,4 на сто, докато средното й равнище в ЕС е 7,9 на сто.

Заместник-министър Петрова е коментирала, че развитието на социалната икономика и социалното предприемачество са сред приоритетите на българското правителство. Тя е добавила, че Министерството на труда и социалната политика ще организира конференция на високо ниво по тези теми в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Източник: http://dnes.dir.bg/news/zaplati-biser-petkov-kabinet-borisov-3-26529590?nt=10

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Събития+ | Открития+ | Китай | Фалун Гонг | Наследство

Харесайте facebook страницата ни