Tyxo.bg counter

Властта промени версията си за наводненията в Бургаско

Властта промени версията си за наводненията в Бургаско

След като два дни твърдяха, че за водния ужас в Бургаско е виновна или природата, или синоптиците, на третия представители на централната власт все пак допуснаха, че причина може да са водоемите. При наводнението на 24 срещу 25 октомври загинаха трима души. "Предстоят анализи каква е вероятността водният ад да е от неизправни микроязовири", заяви вчера пред БНТ министърът на регионалното развитие Николай Нанков. "Сезирали сме прокуратурата да разследва стопаните на всички язовири, защото много хора смятат, че причина за бедствието са скъсани диги", каза и областният управител Вълчо Чолаков.

Версията, че язовирите са основната причина за смъртоносната вълна, бе изказана още в първите часове на трагедията от бургаския кмет Димитър Николов и Чолаков. Двамата обаче смекчиха тона, след като Министерството на икономиката съобщи, че водоемите със скъсани язовирни стени са малки, далеч от селищата и не са причина за смъртта на хората. Част от злополучните язовири са общински, пише "Сега".

Нанков обясни, че Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) издава предписания за състоянието на язовирите, които собствениците са длъжни да спазват. "Една от версиите, по които се работи, е неизпълнение на такива предписания", заяви Нанков.

В петък следобед министърът на икономиката Емил Караниколов и на екологията Нено Димов се събраха на съвещание, за да обсъждат контрола върху язовирите. Информация за решенията не бе оповестена. Според данните на ДАМТН към 200 водоема в страната са в лошо състояние, а 30 са направо в окаяно. Най-вероятно темата ще бъде обсъждана и на извънредно правителствено заседание в понеделник.

Междувременно собствениците на язовир "Чотората" отрекоха подозренията, че са причина за наводнението. Те им бяха стоварени от Министерството на икономиката (МИ). Без да сочи водоема като причина, в първата разпространена информация след бедствието ведомството на Караниколов съобщи, че "Чотората" е прелял около 2:00 часа през нощта, като е бил със запушен от почва и растителност изпускател, а водното количество се е оттекло към Русокастренска река. На другия ден в парламента самият министър нарече водоема "проблемен", но не посочи конкретни нарушения, а и все така твърдеше, че оттокът не е причина за жертвите. Отделно от това според данните на МИ други язовири също са преливали, част от тях - към "Чотората". Собствениците на язовира Елена Димитрова, общински съветник от БСП в Камено, както и съпругът й Димчо Мутафов, заявиха пред Би Ти Ви, че в язовира държат малко вода, тъй като развъждат риба. "На такова място е, че не може да залее нито населени места, нито постройки", заяви Мутафов. Той добави, че на височина над техния язовир има още други 4, които са безстопанствени и вероятно от тях е тръгнала вълна, която е минала през "Чотората". Стопаните извадиха и протокол от миналата година, че язовирната им стена е в добро състояние.

Оцелели от потопа хора се жалваха от закъснялата реакция на община Камено. Те разказаха, че с часове са звънели на 112, но без успех. Версията на общината е, че екипите не са могли да стигнат до мястото на евакуация поради лошото време. В четвъртък Димитър Николов съобщи, че оповестителната система, която действа на територията на Бургас и е предотвратила по-големи поражения там, няма комуникационна или друг тип връзка към съседните общини.

Източник: http://glasove.com/categories/novini/news/vlastta-promeni-versiyata-si-za-navodneniyata-v-burgasko

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Събития+ | Открития+ | Китай | Фалун Гонг | Наследство

Харесайте facebook страницата ни