Следвайте "Буднаера" в Телеграм

НАТО: Русия надвиши допустимия брой военни на учение

Владимир Путин: Над 90% от територията на Сирия вече е свободна

НАТО и Русия отчитат различия в оценките си за обстановката в Украйна и в Афганистан, съобщи генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг.
След "честното и открито" по думите му трето за тази година заседание на Съвета НАТО-Русия Столтенберг отбеляза, че се запазват дълбоките различия по отношение на Украйна и пътищата за намирането на решение на кризата, която дава тежки отражения за сигурността и настоящите отношения на пакта с Москва.

Продължават нарушенията на прекратяването на огъня, служителите на ОССЕ не могат да си вършат работата, поясни Столтенберг. Приветстваме дипломатическите усилия за намирането на решение в Украйна, добави генералният секретар на Алианса, цитиран от БТА.

Той изтъкна, че учението "Запад 2017" на руската армия не е отговорило на предварителните заявки на Москва, защото е надвишило броя на участниците и географския обхват.

По-рано източник от НАТО съобщи, че в учението, което се проведе и на територията на Беларус, са участвали десетки хиляди военни, при таван по международния регламент за такива учения от 13 000. Според източника, цитиран от "Ди Велт", Русия е обявила 12 700 участници в учението, предаде "Фокус".

Столтенберг очерта необходимостта от промяна на Виенския документ от 2011 г., защото сега той съдържа пропуски и това е било очертано от последното руско учение.
По неговите думи НАТО няма данни в Беларус да са останали руски военни след края на учението.

Не искаме нова Студена война и надпревара във въоръжаването. Трябва да се уверим, че Русия изцяло се съобразява с Виенския документ. Всяка държава има правото на учения, но според НАТО е важно те да бъдат предприемани в дух на прозрачност, да се избягват недоразуменията, да не се използват за нагнетяване, каквото видяхме в Грузия и Украйна, заяви Столтенберг.

Той съобщи, че на днешната среща е бил обсъден въпросът за Афганистан, включително сведенията за руска подкрепа за талибаните.

По неговите думи представителите на Москва са отрекли съпричастност с талибаните. Оценките ни по въпроса за Афганистан значително се различават, но имаме общ интерес от сигурност и стабилност в тази държава. Важно е всички да подкрепят правителството на националното единство в Кабул - това е средство за борба с тероризма, поясни генералният секретар.

Столтенберг потвърди, че следващата седмица ще пътува до Южна Корея и Япония.

Ясно осъждаме ядрените опити и ракетните програми на Пхенян. Призоваваме Северна Корея да прекрати ядрените програми, да се въздържа от бъдещи опити. Русия следва да окаже натиск над Пхенян като съсед и член на Съвета за сигурност на ООН, трябва да се увери в пълното прилагане на санкциите, заяви Столтенберг.

Източник: http://dnes.dir.bg/news/afganistan-voenni-uchenia-nato--rusia-26513927?nt=10

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!