Tyxo.bg counter

Жега! Русия скастри САЩ да не се месят в отношенията й със Сърбия: Не налагайте своите враждебни стереотипи!

САЩ не трябва да пречат на сътрудничеството на Сърбия с Русия, изявленията на заместник държавния секретар на САЩ, отговарящ за Европа и Евразия, целят подкопаване на отношенията между двете страни. Това подчертаха от руското външно министерство.

Американският висш дипломат Хойт Брайън Ий по време на посещение в Белград настоя за преразглеждане на сътрудничеството на Сърбия с Русия, а също така да се съсредоточи изцяло върху сближаването с Европейския съюз. Той също така се изказа срещу предоставянето на дипломатически имунитет на руския персонал в руско-сръбски хуманитарен център в Ниш.

САЩ към Сърбия: Не можете да стоите на два стола. Важно е страната да направи стратегически избор.

„Бихме искали да напомним, че САЩ не е страна членка на Европейския съюз и вероятно заради това не е запозната, че много държави от ЕС сътрудничат в голям мащаб и плодотворно с Русия на основата на взаимната изгода. Никой не трябва да пречи на Сърбия да следва същия подход, въз основа на националните си интереси“, подчертават от руското външно ведомство.

Според руските власти Руско-сръбският хуманитарен център отдавна оказвал на Сърбия и други страни в региона, в това число страни членки на ЕС и НАТО, помощ в преодоляването на последиците от природни бедствия и причинени от човека катастрофи.

Според някои западни неправителствени организации и военни анализатори обаче руснаците са създали в Ниш военна база, която подслушва и следи американските военни интереси на Балканите.
„Призоваваме американските си колеги да не налагат на другите своите враждебни идеологически стереотипи, които подкопават основите на международната стабилност и сътрудничеството на Балканите и в Европа като цяло“, добавят от руското външно министерство.

С остри критики към изказванията на американския дипломат, който призова Белград да „престане да стои на два стола“ и да балансира между Русия и Запада, излезе и военният министър на Сърбия Александър Вулин. Той нарече изявленията на Хойт Ий „най-тежкият акт на публичен и недипломатичен натиск“ върху страната.

Сърбия се оплака от безпрецедентен натиск на САЩ

Нюз БГ
https://news.bg/int-politics/rusiya-skastri-sasht-da-ne-se-mesyat-v-otnosheniyata-i-sas-sarbiya.html

Източник: http://onovini.com/

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Събития+ | Открития+ | Китай | Фалун Гонг | Наследство

Харесайте facebook страницата ни