Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Подписка до ООН по случай Световния ден срещу насилственото отнемане на органи

Между 1 октомври 2016 и 2017 г., над 215 000 души са подписали петиция, инициирана от базираната в САЩ неправителствена организация "Лекари срещу насилственото отнемане на органи" (DAFOH).

Петицията призовава Върховния комисар на ООН по правата на човека да спомогне за прекратяване на насилственото отнемане на органи от последователи на Фалун Гонг и други затворници на съвестта в Китай.

Причина за спешния обществен призив и загрижеността на медицинските кръгове по цял свят са доказателствата, че китайското правителство прилага практика на насилствено изземане на жизненоважни човешки органи от не-криминално проявени задържани.

Петицията също моли ООН да предприеме стъпки за прекратяване на продължаващото 18 години преследване на Фалун Гонг, което е коренната причина за насилственото отнемане на органи. Според разследващи, тази група жертви представлява най-големият източник на органи за китайската трансплантационна индустрия.

От начало на кампанията през 2012 г., над 2.7 милиона души са подписали петицията на DAFOH, което я превръща в една от най-големите граждански петиции в световната история.

Подписите, събрани от доброволци и поддръжници в над 50 държави и региони, са свидетелство, че прекратяването на насилственото отнемане на органи е приоритет за хората по света.

Тази година, граждани на някои държави изразиха изключителна подкрепа към инициативата. Във Великобритания са събрани над 77 000 подписа, в Украйна над 15 000, и във Франция над 10 000.

В много други държави също събират подписи, включително в Испания, Швеция, Германия, Австрия, Полша, Русия, Швейцария, Молдова, Румъния, Аржентина, Мексико, Индонезия и САЩ.

Брой на подписите събрани през 2017 г.:

Европа - 151 218
САЩ: 6079
Латинска Америка: 32 775
Австралия: 2320
Азия: 195
Онлайн: 22 924
Общо: 215 511

Склонността на китайската комунистическа партия към жестокост спрямо собствения народ, демонстрирана през Културната революция (1966-1976 г.) и по време на кръвопролитията на площад "Тянанмън" през 1989 г., прокара пътя за настоящата практика на насилствено отнемане на органи от затворници на съвестта.

През 1999 г., бившият китайски президент Дзян Дзъмин даде начало на нечовешко преследване на популярния духовен метод Фалун Гонг: с робски труд, нечуван тормоз и смърт, причинена от изтезания и насилствено отнемане на човешки органи от жертвите, докато са все още живи.

Одобреното от държавата, системно избиване на затворници на съвестта в Китай с цел продажба на органите им, е достигнало невиждани размери и степен на поквара.

Обширни доказателства правят съществуването на тези престъпления срещу човечеството неоспорими. Китай се опитва да избегне критиките, като имплементира псевдо реформи, разпространява пропаганда и обгрижва делегации на международни организации. Абсолютната липса на прозрачност в системата за трансплантации в Китай обаче остава факт.

Най-важно, настоящите обсъждания относно твърденията за реформи в Китай не могат да изтрият миналото и са безсмислени предвид вече извършените престъпления срещу човечеството.

Дори китайски граждани се осмеляват да говорят и да се присъединят към международната критика. През 2006 г., Ани, съпругата на китайски хирург, публично заяви, че последователи на Фалун Гонг са обект на насилствено отнемане на органи. През 2013 г., блогър в Китай беше арестуван веднага, след като публикува новина, че насилствено отнемане на органи се случва в района, където живее — необичайна мярка, предвид количеството блогове в Китай. През 2017 г., китайският милиардер Гуо Уънгуей обяви, че китайски държавни служители са замесени в насилствено отнемане на органи.

Много държави вземат превантивни и наказателни правни мерки, за да предпазят гражданите си от участие в трансплантационния туризъм и с цел да сложат край на тази практика в Китай.

Има спешна необходимост от разследване и изправяне на съд извършителите. Роднините на жертвите и хората по света заслужават това.

Престъпленията срещу човечеството оставят белег върху цялото човечество и никога няма да бъдат забравени. Миналия август, светът отбеляза 70-ата годишнина от нюрнбергските процеси срещу нацистки лекари. Скоро светът ще отбелязва и десетилетия от репресиите и злоупотребите с органи за трансплантация в Китай.

Петицията на DAFOH до ООН остава отворена година след година, за да даде на загрижените хора по света възможност да действат.

"Мълчанието окуражава мъчителите, никога – мъчениците."

Ели Визел
оцелял от Холокоста

От Doctors Against Forced Organ Harvesting (DAFOH)

falun-bg.info

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!