Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Правителството: Не сме бойкотирали КСНС, подкрепяме Радев

Всякакви твърдения за бойкот на заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) при президента са спекулация, заявиха от правителството.
Повод за официалната позиция на управляващите обвиненията на лидера на БСП Корнелия Нинова, че са бойкотирали днешното заседанието, след като се наложи Румен Радев да го прекрати и да насрочи ново поради липса на кворум. Това се случи, тъй като част от поканените отсъстваха, а други трябваше да си тръгнат поради международни ангажименти.

"Правителството изразява пълна подкрепа на усилията на Президента на Република България да консолидира институционалните действия в борбата с корупцията и ще продължи да участва активно в този процес", категорични бяха обаче от "Дондуков 2".

Заседанието беше на тема „Необходими законодателни мерки за противодействие на корупцията“.

От кабинета обясниха, че отсъствието на вицепремиерите Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов, както и по-ранното тръгване на министъра на финансите Владислав Горанов, от заседанието на КСНС е обосновано с международни ангажименти на страната ни и на съответните министри.

Зам.-министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева е във Варшава за участие в среща на министрите на външните работи във формат Букурещ – Б 9, на която първите дипломати на държавите членки на НАТО от Източния фланг обсъждат подготовката за срещата на най-високо равнище на Алианса през 2018 г. и изпълнението на решенията от Срещата на върха във Варшава през 2016 г., предизвикателства пред сигурността и въпроси на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС.

Вицепремиерът по обществения ред и сигурността Красимир Каракачанов е на официално посещение във Франция за обсъждане на двустранното сътрудничество в областта на отбраната.

Министърът на финансите Владислав Горанов беше освободен преди края на заседанието на КСНС поради необходимостта да замине за Люксембург, където започва заседание на Съвета по икономически и финансови въпроси на Европейския съюз и на което ще бъде обсъждано законодателното предложение за окончателната система на ДДС.

"Правителството е извело като приоритет в своята работа системната борба с корупцията по всички етажи на властта и приемането на антикорупционно законодателство до края на годината. Проектът на закон за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество на Министерския съвет беше внесен за разглеждане от Народното събрание и представен на днешното заседание на КСНС към Президента на Република България", се казва още в съобщението от правителствената информационна служба.

Цветанов: Нинова спекулира

По-късно коментар направи и председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, който също си тръгна преди края на заседанието и обясни, че има ангажимент в Брюксел.

"Изключително некоректен и спекулативен е коментарът на уважаваната от мен Корнелия Нинова, че съм бойкотирал заседанието на КСНС. Държа да подчертая, че напуснах заседанието поради отдавна планиран служебен ангажимент в чужбина. Като председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в Народното събрание участвам в заседание на Съвместната група за парламентарен контрол на дейността на Агенцията на ЕС за сътрудничество в областта на правоприлагането (Европол) днес и утре в Брюксел", написа той във Фейсбук.

И отбеляза, че участва във форума заедно с депутатите Димитър Лазаров (ГЕРБ), Филип Попов (БСП) и Мустафа Карадайъ (ДПС).

"Като председател на ПГ на „БСП за България“ г-жа Нинова добре знае това, защото съгласувах с нея като председател на най-голямата опозиционна група в парламента състава на българската делегация. И не на последно място: участието на българските представители във форума беше потвърдено много преди насрочването на датата за КСНС“, подчерта Цветанов.

http://dnes.dir.bg/news/xns-boykot-kabinet-borisov-3-26448930?nt=10 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!