Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Безпрецедентно! КСНС се провали, Румен Радев прекрати заседанието без резултат

Тотално фиаско на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) лъсна след повече от три часа заседание.
 
Президентът Румен Радев го разпусна предсрочно заради отсъствието на основни участници, които се извинили, че пътуват за чужбина.
 
Дебатите не продължили заради напускането им, обясни Румен Радев. "Това доведе до загуба на кворум. Прекратих заседанието и насрочих заседанието на същата тема на 17 октомври", обяви президентът.
 
„Корупцията пряко или косвено бърка в джоба на всеки български гражданин и го поставя в унизително положение. Пробив в борбата с корупцията ще има тогава, когато антикорупцията стане приоритет пред вътрешните и външните ангажименти на българските политици”, допълни още президентът.
 
ГЕРБ и БСП не успяха да стигнат до решение какви точно да са действията на новия орган, нито от кого да се назначава неговото ръководство.  

„Провал! Така не се прави политика”, коментира Нинова пред журналисти. И подчерта, че приема като бойкот отсъствието от заседанието на ключови министри от ГЕРБ, както и на двамата вицепремиери.

"Категорично не става дума за бойкот. Днес проведохме свиканото от президента на Румен Радев заседание на Консултативния съвет по национална сигурност, посветено на темата за корупцията и противодействието й. Бяха представени докладите, които са изготвени от различни институции. Дебатът започна, но се оказа, че от членовете на
КСНС има лица, които са в служебни командировки зад граница“, обясни министърът на правосъдието Цецка Цачева.

Въпреки закъснението от час и половина на премиера Борисов, министърът на правосъдието Цецка Цачева представила законопроекта на ГЕРБ. Корнелия Нинова представила проекта на БСП. Започнала дискусия. Президентът предложил да се излезе с обща декларация. И когато стигнали до текста, че новият антикорупционен орган ще има и разследващи функции, кворумът на заседанието се разпаднал. 
Цветанов и Карадайъ си тръгнали, защото имали ангажимен в  Брюксел, а патриотите изобщо не присъствали. 

Държавният глава обясни, че са започнали задълбочени дебати, които не са успели да продължат поради напускането на няколко членове на КСНС. От там се е създала ситуация, в която няма кворум и реално заседанието не може да вземе никакви решения. 

"За остротата на проблема с корупцията можем да съдим по многобройните скандали в медиите, по срива на чуждестранните инвестиции, по незавидното място на България в множество престижни международни класации, по препоръките и оценките на нашите европейски партньори. Корупцията сред лицата, заемащи висши държавни длъжности, е заплаха за националната сигурност, защото тя руши устоите на правовата държава, срива доверието на гражданите в българските институции, възпрепятства развитието на икономиката и повишаването на благосъстоянието на българските граждани", каза още Радев.

Борбата с корупцията трябва да е една от основните теми на новия политически сезон, в който парламентът трябва да приеме закон за създаване на антикорупционен орган", посочи държавният глава.

Премиерът Борисов е поел ангажимент всички министри, които са и лидери на партии да присъстват на следващото заседание на 17 октомври от 13 часа. 

Цачева определи като прецедент неприключилото заседание на КСНС, но заяви, че е можело да има решение, защото по правило то може да се вземе с 2/3 от кворума, какъвто е бил на лице, но е решение на президента дали да го прекрати и отложи.

"Не мисля, че умишлено и съзнателно се е стигнало до този резултат, изненадана съм от това което се коментира пред вас от участници в съвета", заяви още Цачева. 

Този КСНС е сред най-кратките досега. Премиерът Бойко Борисов и министрите му, главният прокурор Сотир Цацаров, Веселин Марешки, Мустафа Карадайъ и Цветан Цветанов напуснаха заседанието без да разговарят с медиите.

http://epicenter.bg/article/Rumen-Radev--KSNS-se-provali-zaradi-lipsa-na-kvorum/138090/2/48 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!