Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Галъп: Всеки трети българин се страхува от отвличане

Oколо една трета от пълнолетните българи (32%), което означава около милион и осемстотин хиляди души, изпитва притеснения от отвличане лично или за близките.
Това показват данните от експресен сондаж на „Галъп интернешънъл“, проведен на 26 и 27 септември сред 1000 пълнолетни българи чрез интервю по телефона.

Социолозите от агенцията отбелязват високата степен на обществена тревожност по отношение на реда и личната неприкосновеност особено сред по-възрастните и по-уязвими респонденти. Несъмнено, роля са изиграли и скорошните събития с 25-годишния Адриан Златков, който беше отвлечен на 30 август и беше освободен след платен откуп. Такива случаи изострят допълнително часовата чувствителност, посочват от „Галъп интернешънъл“.

85% от анкетираните посочват, че Русия не е заплаха за сигурността на страната ни. "Галъп" допълва, че на този въпрос хората отговарят почти автоматично. Това се дължало на специфичните исторически отношения между двете страни в миналото.

Според изводите от анкетата изучаването на българския език от нашите малцинства в други държави е важна тема. 83% от хората са посочили, че българите трябва да учат български език, независимо къде се намират.

От "Галъп" подчертават, че въпросът е бил зададен по повод законовите текстове, които ограничават изучаването на български в Украйна. Резултатите са категорични - властта трябва да обръща по-сериозно внимание на подобни проблеми.

Данните сочат и че според допитването, България все още не е готова да се присъедини към Шенгенското пространство. 62% от пълнолетните българи са посочили, че към момента страната ни не е готова за членство в Шенген. 31% са заявили, че подкрепят присъединяването ни към Шенгенското пространство, а 7% са заявили, че нямат обективна преценка по въпроса. "Галъп" обяснява този резултат на инерцията на скептицизма у нас.

46% от българите, навършили 18-годишна възраст, твърдят, че референдумите за отделяне на територии и обособяването на нови държави са по-скоро обезпокояващи.

Такъв е и процентът от анкетираните българи, които са подкрепили провеждането на референдуми за отделянето на нови държави, като тези в Шотландия и Каталуния, например.

Данните сочат още, че 50% от анкетираните са на мнение, че резултатите от президентските избори в Германия са обнадеждаващи.

 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!