Следвайте "Буднаера" в Телеграм

„Галъп“: 85% от българите са убедени, че Русия не е заплаха за България, 62% смятат, че НЕ СМЕ готови за Шенген!

Русия не е заплаха за България. Това сочат данни от експертен телефонен сондаж на социологическата агенция ”Галъп интернешънъл”. В анкетата на „Галъп“ са участвали 1 000 българи на възраст над 18 години. 85% от тях посочват, че Русия не е заплаха за сигурността на страната ни. Социологическата агенция допълва, че на този въпрос хората отговарят почти автоматично. Това се дължало на специфичните исторически отношения между двете страни в миналото.

Според изводите от анкетата изучаването на българския език от нашите малцинства в други държави е важна тема. 83% от хората са посочили, че българите трябва да учат български език, независимо къде се намират.

От „Галъп“ подчертават, че въпросът е бил зададен по повод законовите текстове, които ограничават изучаването на български в Украйна. Резултатите са категорични – властта трябва да обръща по-сериозно внимание на подобни проблеми.

Данните сочат и че България все още не е готова да се присъедини към Шенгенското пространство. 62% от пълнолетните българи са посочили, че към момента страната ни не е готова за членство в Шенген. 31% са заявили, че подкрепят присъединяването ни към Шенгенското пространство, а 7% са заявили, че нямат обективна преценка по въпроса. „Галъп“ обяснява този резултат на инерцията на скептицизма у нас.

46% от българите, навършили 18-годишна възраст, твърдят, че референдумите за отделяне на територии и обособяването на нови държави са по-скоро обезпокояващи. Такъв е и процентът от анкетираните българи, които са подкрепили провеждането на референдуми за отделянето на нови държави, като тези в Шотландия и Каталуния, например. Данните сочат още, че 50% от анкетираните са на мнение, че резултатите от президентските избори в Германия са обнадеждаващи.

Оказва се, че почти една трета от пълнолетните българи твърди, че изпитва притеснения от отвличане – лично, или по отношение на близки и роднини. Това прави близо около милион и осемстотин хиляди души, които се притесняват от отвличане у нас. „Галъп“ коментират, че въпросът е бил провокативен. Въпреки това той сигнализирал за обществената тревожност по отношение на реда и личната неприкосновеност. Притесненията нараствали с възрастта на анкетираните.

61% от анкетираните смятат, че туристическият сезон у нас е бил успешен. Според 24 на сто сезонът не е бил добър, а 15% не могат да отговорят на въпроса.

42% от пълнолетните българи посочват, че министъра на туризма Николина Ангелкова върши добра работа, а 32% са на мнението, че работата на Ангелкова не е успешна. 26% от запитаните са се затруднили да отговорят на въпроса.

Епицентър 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!