Tyxo.bg counter

Захарта атакува мозъка както кокаина, рекламите сред виновните

Ефектът, който предизвиква захарта върху мозъка, е равносилен на въздействието на кокаина. Зависимостта от захарта може да се сравни единствено с наркозависимостите. Това сочат последните изследвания на учени в САЩ, Франция и Русия. Опитите човек да се откаже от захарната зависимост предизвиква същите симптоми както у наркомана, решил да се „изчисти”. Първото, което се случва, е човек да изпадне в депресия. Променя се цялостното му поведение.

Диетолозите придупреждават, че употребата на захар в световен мащаб нараства. Особено опасно е това за децата. Вече е доказано, че повечето деца редовно надвишават средната норма от приемане на захар за денонощие.

В голяма степен това се дължи на многото и натрапчиви реклами на изделия със захар. Злоупотребата със захар води до захарен диабет, затлъстяване и зъбни кариеси. Тази информация много по-рядко стига до децата и родителите, отколкото рекламното предлагане на вредни продукти.

Мъжете трябва да се ограничават до 9 чаени лъжички захар на ден, жените – до 6 лъжички, а децата – не повече от 4-5 до 7-годишна възраст и 8-9 лъжички докато са в училищна възраст! Юношите и девойките на 17-19 години могат да консумират 9-10 чаени лъжички, защото изразходват много енергия.

За сравнение: една кока-кола, фанта или дори обикновена лимонада съдържатсладки съставки равни на около 9 чаени лъжички захар. Ред бул – съдържа около 6 лъжички, а един сникерс – 10.  

Учените сравняват употребата на захар с попадането на кокаин в кръвта – организма изработва дофамин, който предизвиква „приятни усещания”. Човек бързо свиква с това, защото усещането му харесва. Разбира се употребата на кокаин води до смърт, но не подценявайте злоупотребата със захар – тя носи болести.

https://frognews.bg/laif-stail/hrana-vino/zaharta-atakuva-mozaka-kakto-kokaina.html 

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Събития+ | Открития+ | Китай | Фалун Гонг | Наследство

Харесайте facebook страницата ни