Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Турският премиер се озъби на Юнкер: ЕС има нужда от Турция повече, отколкото Турция се нуждае от ЕС, заяви Йълдъръм

Турция отговори на статия на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, публикувана в неделя във в.”Билд", в която той предупреждава Анкара да не прекрачва „червената линия" в преговорите за присъединяване към ЕС като върне смъртното наказание, съобщава в.”Хюриет дейли нюз".

Никой не може да прави заплашителни изявления за суверенните права на Турция, заяви премиерът Бинали Йълдъръм в изказване днес пред парламентарната група на управляващата Партия на справедливостта и развитието.

Онези, които заплашват да затворят вратата на ЕС за Турция, трябва да знаят, че ЕС има нужда от Турция повече, отколкото Турция се нуждае от ЕС, заяви Йълдъръм.

Тези, които заемат отговорна позиция, трябва да се въздържат от подобни изявления, които могат да навредят на каналите за диалог, добави той.

В статията Юнкер призова Турция да зачита демократическите ценности, ако желае някой ден да стане членка на ЕС.
„Година след опита за пуч Европа все още протяга ръка" на Турция, пише Жан-Клод Юнкер в статията. В замяна обаче е необходимо „Турция ясно да демонстрира воля да бъде европейска държава и решително да вземе присърце основните европейски ценности", добавя Юнкер.

„Един Съюз на правата на човека, свободата на печата и правовата държава е несъвместим примерно с поставяне под стража в изолация за месеци на журналисти, без да им се повдигат обвинения", добавя председателят на ЕК по повод Дениз Юджел, журналист с германско и турско гражданство, обвиняван от Анкара, че подкрепял „тероризма".

В реч в събота по повод отбелязването на първата годишнина от осуетения опит за преврат на 15 юли м. г. турският президент Реджеп Ердоган увери, че ще възстанови смъртното наказание в Турция, ако парламентът приеме такъв закон.

http://www.faktor.bg/bg/articles/novini/svyat/turskiyat-premier-se-ozabi-na-predsedatelya-na-evrokomisiyata 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!