Следвайте "Буднаера" в Телеграм

"Убити за органи: Десет години разследване на насилственото отнемане на органи" изобличава отговорността на висши държавни служители в китайския режим за тези зверства

Д-р Уан Джъюен, основател и президент на Световната организация за разследване преследването на Фалун Гонг, говори на премиерата на новия филм във Вашингтон, САЩ, 23 юни 2017 г. (Гари Фойерберг/Епок Таймс)

Доказателствата за насилствено отнемане на органи от голям брой последователи на Фалун Гонг в Китай продължават да се трупат.

Новият документален филм "Убити за органи: Десет години разследване на насилственото отнемане на органи" (2017 г.) изобличава ключов аспект на проблема: отговорността на висши държавни служители в китайския режим за тези зверства.

Във филма са включени записи от телефонни разговори с хирурзи, болничен персонал и високопоставени служители на китайската комунистическа партия, които признават хладнокръвно ролята си в насилственото отнемане на органи от политически затворници.

Записите във филма са продукт на разследвания на Световната организация за разследване преследването на Фалун Гонг (WOIPFG). Мисията на неправителствената организация, базирана в Ню Йорк, САЩ, е да разследва и изобличи престъпните действия на личности и организации, въвлечени в преследването на медитативната практика Фалун Дафа, още известна с името Фалун Гонг. В търсене на солидни доказателства за насилственото отнемане на органи, WOIPFG разследва над 865 болници и 9 500 хирурзи в Китай.

Доказателствата, представени в документалната лента, са включени в публикуваните през 2016 г. експертни доклади: "Кървава реколта/Клането: Актуализация" на Дейвид Матас, Дейвид Килгор и Итън Гутман, според който от 2000 г. насам Китай извършва между 60 000 и 100 000 трансплантации на година, далеч надхвърляйки твърденията на китайското правителство за 10 000 трансплантации на година, и "Обобщен доклад за престъплението по отнемане на органи в Китай" на WOIPFG, който твърди, че отнемането на органи е ръководено от китайската държава и се случва и днес с последователи на традиционната китайска духовна практика Фалун Дафа.

Англоезичната премиера на филма беше на 23 юни 2017 г. на Капитолийския хълм в сградата на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ. В събитието участваха продуцентът и режисьор Ли Дзюн и ко-продуцентите д-р Пън Тао и д-р Уан Джъюен, главен герой във филма. Членове на WOIPFG и разследващият журналист Итън Гутман, също говориха преди прожекцията.

Китайскоезичната премиера на филма, който е продукция на Диърпарк Продакшънс, беше през ноември 2016 г.

Лентата, която вече може да се гледа онлайн, спечели приза на Холивуд Интернешънъл Индипендънт Докюментъри Ауордс за най-добър чуждестранен документален филм през януари тази година.

Кремации в котелното помещение на болницата

Домакинът на премиерата, д-р Уан Джъюен, е работил 30 години като военен лекар във въздушните сили на Китай. Имигрира в САЩ през 1995 г., за да извършва изследвания в областта на сърдечносъдовите заболявания в Харвардския институт за обществено здраве. Той е основател и президент на WOIPFG. Във филма той споделя, че след като е практикувал медицина в продължение на 30 години, никога не си е представял, че ще посвети следващите 10 години в разследване на лекари, които отнемат живота на невинни хора.

Във филма, Уан казва, че животът му се променя завинаги на 9 март 2006 г., когато чува твърденията за отнемане на органи от затворници от Фалун Дафа, в големи мащаби, в Тромбозна болница Судзятун в Шънян. Жена с псевдоним "Ани" твърди, че бившият ѝ съпруг, очен хирург, изпълнен с вина, признава пред нея, че е отнел роговиците от очите на над 2000 последователи на Фалун Дафа.

Уан, който първоначално е скептичен към твърденията, решава да ги провери, заедно с колегите си от WOIPFG. Те започват да търсят доказателства, но лекарите и медицинските сестри в болница Судзятун не помагат много. Затова Уан се свързва с котелното отделение и научава, че там изгарят трупове. Това е странно, тъй като починалите пациенти обикновено са премествани в моргата, след което са изпращани в траурни домове за кремация.

Между 2006 г. и 2007 г., разследващите от WOIPFG се свързват по телефона с 23 болници в Китай, и ги питат дали имат черни дробове от последователи на Фалун Дафа. Във филма могат да се чуят записи от 6 март 2006 г. на лекари от трансплантационния център на болница Джуншан към университета Фудан в Шанхай, който отговаря: "Всичките, с които разполагаме, са такива."

Висши партийни служители в Китай знаят

Разследващи от WOIPFG се представят за служители на китайската комунистическа партия, и по този начин успяват да се сдобият с признания на няколко високопоставени служители. Мислейки, че говорят със свои колеги, те признават и потвърждават своята роля в отнемането на органи. Ето няколко примера от филма.

Тан Дзюние, вицепрезидент на Комисията за политически и правни въпроси в провинция Ляонин, е запитан за заповедите за отнемане на органи от последователи на Фалун Дафа за трансплантационна хирургия. Той отговаря: "Тогава аз бях начело. Централният комитет [на партията] в действителност ръководеше процеса." Тан също казва, че въпросът е бил дискутиран на срещи на Централния комитет.

Ли Чанчун, член на Постоянния комитет на Политбюро, говори за Бо Силай, който през седмицата преди разговора е разследван от Дисциплинарната комисия на китайската комунистическа партия. Когато разследващият пита Ли за ролята на Бо Силай в престъпленията по отнемане на органи от последователи на Фалун Дафа, Ли веднага отговаря: "Джоу Юнкан ръководи това. Той знае, питайте него."

По това време Джоу Юнкан е член на Постоянния комитет на Политбюро, най-важният орган за вземане на решения на китайския режим. Като шеф по сигурността, Джоу се радва на огромна власт, и по-специално върху задържаните последователи на Фалун Дафа в трудови лагери. През юни 2015 г. Джоу е осъден на доживотен затвор за корупция.

Разследващите от WOIPFG успяват да надхитрят един от членовете на Постоянния комитет на Политбюро, Джан Гаоли, и той признава, че бившият шеф на комунистическата партия, Дзян Дзъмин, има водеща роля в отнемането на органи от милиони живи последователи на Фалун Дафа. Дзян започва преследването на Фалун Дафа на 20 юли 1999 г., като принуждава останалите членове на Политбюро да го подкрепят.

WOIPFG знаят, че Джан е на визита в Казахстан. След като той пристига в страната и се настанява в хотел, разследващ от WOIPFG му се обажда, представяйки се за "секретаря Лиу" от кабинета на Дзян Дзъмин. Разследващият казва на Джан, че десетки хиляди последователи на Фалун Дафа са подали жалби срещу Дзян в Прокуратурата и Висшия народен съд заради насилственото отнемане на органи, и че въпросът ще бъде повдигнат на следващата среща на Политбюро. В записа, Джан е попитан дали може да спре дискутирането и разследванията по въпроса. Джан отговаря "Да! Да!"

Разследващият повтаря четири пъти, че Дзян е разпоредил отнемането на органите на милиони живи последователи на Фалун Дафа и че отговорността е много сериозна. Без задръжки или несъгласие, Джан обещава да попречи на разследването и моли разследващия да увери Дзян, че няма причини за безпокойство. Завършва разговора, пожелавайки на Дзян дълъг живот и добро здраве.

За всеки запис, WOIPFG предоставя време, продължителност и номер на получателя на обаждането. Гласовете на високопоставените служители в записите могат да бъдат сравнени с други записи в Интернет и идентичността им да бъде потвърдена в звукови лаборатории.

WOIPFG също пази записите като доказателство, че отнемането на органи в Китай е престъпление, ръководено от китайската комунистическа партия, военните и граждански институции, болници и професионалисти в областта на трансплантациите.

От ТheЕpochТimes.com, falun-bg.info 98

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!