Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Президентът: Приживе Левски вече е мит, а бесилото му се превръща в българското разпятие

Приживе Левски вече е мит, а бесилото му се превръща в българското разпятие, предвестник на възкресението ни. Това каза президентът Румен Радев в Карлово по време на тържественото честване на 180 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски, предаде Агенция „Фокус“.

„Преди 180 години тук в Карлово се ражда Васил Иванов Кунчев, безправен, но непокорен. Той ще извърви пътя до свободата преди другите, заради другите. Казват, че историята крачи неумолимо, но понякога нейното безвремие трае векове. Нужни са хора с много кураж, които да я уловят за ръка и да я измъкнат от калта. Малцина са призвани и един от тях е Апостола, сред онези, които ускоряват хода на историята“, заяви държавният глава.

По думите му за 35 години Левски се извисява до стратег и държавник. „Приживе той вече е мит, а бесилото му се превръща в българското разпятие, предвестник на възкресението ни“, каза още Радев.

„Левски мечтае дръзко, говори кратко, но прави всичко това с търпение и постоянство. Действа решително, презира празнословието. Самият той пише – интригата спира хода на народната работа. Убеден е, че трябват дела, а не думи. За себе си скромно казва – аз съм се обещал на отечеството си“, допълни Румен Радев.

"Свободата е път, който всеки от нас трябва да извърви, да поеме отговорност за думите и делата си", каза още президентът.

„За себе си скромно казва – аз съм се обещал на отечеството си, жертва за освобождението му. За Левски родолюбието не е трапеза, а мисия. Тежко е днес да констатираме, че днешната българска политика е печално отрицание на онова кредо на Апостола. Оттук и бедите ни, но Апостола ни завеща и спасителния път, личния пример и думите – времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме“, каза Радев.

„От рождението на Апостола ни делят едва 180 години. Днес България е една свободна държава, но мнозина я напускат. А усещането за несправедливост е масово, защото свободата е път, който всеки от нас трябва да извърви, да поеме отговорност за думите и делата си, да прозре, че обръщането на времето зависи от самия него. Да не дава подпора на глупците и на мнимите родолюбци, както съветваше Апостола и да разбере, че примирението е слабост, но смирението е сила‘, заяви Радев.

„Както онова момче от Карлово, което захвърли расото си, за да дари на народа си не утеха, а свобода, както мъжът, дръзнал да предизвика цяла империя, който загуби себе си, но спечели за цял народ. Тогава нашата република ще бъде чиста и свята. Поклон пред Апостола на българската свобода“, допълни държавният глава.

Националният идеал на българите го завеща Левски, каза по-рано пред журналисти в Карлово президентът.

„Да поставиш Родината над себе си и делата си, да правиш всичко възможно народът да просперира, това е един идел, за който си струва всички да живеем и работим“, добави Радев.

http://epicenter.bg/article/Prezidentat--Prizhive-Levski-veche-e-mit--a-besiloto-mu-se-prevrashta-v-balgarskoto-razpyatie-/132349/2/0 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!