Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Радев: Хаосът с превъоръжаването на армията е пълен

Заявката на премиера за нови самолети е с цел ново протакане, отново няма да се намерят пари за нови машини за ВВС, убеден е президентът

Президентът Румен Радев остро критикува правителството относно проектите за превъоръжаване на Българската армия и в частност закупуването на нови самолети. Пред журналисти след Националната конференция „Отбранителна и аерокосмическа индустрия и изследвания“ държавният глава коментира, че хаосът е пълен и добави, че няма нужда да свиква нов Консултативен съвет по национална сигурност, конкретно по темата Сигурност, защото решенията, които са били взети, не се изпълняват.

Следващите КСНС щели да бъдат посветени на корупцията, правосъдието, темата за бедността, тъй като смисълът на Консултативният съвет е да надгражда вече взети решения.

На въпрос как разчита сигналите на правителството за рестарта на проектите в сферата на отбраната, Радев коментира, че те не са в синхрон с това, което става в ЕС.

След като в петък премиерът Бойко Борисов декларира, че желае да преговряме с всички компании за нови бойни самолети, днес президентът Румен Радев разясни, че това показва желание на правителството да протака. Процесът се връща на етапа от 2011 г., когато се проучват възможностите, уточни държавния глава.

"Като човек, участвал в тези процеси, съм се опитвал да придобием нови самолети – нов Ф-18 нов Ф-16, „Еврофайтър” или „Рафал”, но винаги сме катастрофирали с цената, която надхвърля значително определената финансова рамка. Много ще се радвам правителството да постигне политическа цена. Отсега да ви кажа отговора: „Няма да стане”, категоричен бе дърлжавният глава.

Той коментира и намерението на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Коракачанов да не започва преговори, докато анкетната комисия в парламента не си свърши работата. Комисията ще разследва процедурата, класирала на първо място шведската оферта за самолети „Грипен”.

Държавният глава не скри раздразнението си, че решенията от последния Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС) със сроковете и финансовата рамка по модернизацията и стабилизирането на сектор Сигурност не се спазват.

Относно цената на нови самолети от типа F-16, Радев посочи, че това е търговска тайна, депозирана от съответните държави при изготвяне на офертите. Цената за осем нови самолета от типовете на F-16 била "чувствително много над милиард и половина".

Радев отсече, че всеки ден има нещо ново. "Така не се работи институционно. Трябва да се научим да уважаваме собствените си решения. Има решение на българското правителство, макар взето миналата година, има решение на българския парламент. Изведнъж те отиват в коша. Как да има доверие на хората в институциите," попита риторично Радев.

http://epicenter.bg/article/Radev--Haosat-s-prevaorazhavaneto-na-armiyata-e-palen-/131761/2/0 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!