Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Къде се дянаха експертите на ГЕРБ? Защо не пишат закони? Преди изборите от ГЕРБ уверяваха, че само те знаят как се кара влакът на държавата

Автор:
Красина Кръстева

В първия ден на новата пленарна седмица парламентът хлопна врати в 10.30. Миналата седмица медиите се упражняваха как по различен начин да поднесат информацията, че депутатите всеки ден чупят рекорда по кратко време, прекарано в работа на банките.

И по-миналата седмица беше така.

Вярно, че половината народни представители за пръв път престъпват прага на парламента, но за другата половина това не важи. Нещо повече, управляващите сега, управляваха и преди и не би трябвало да им е нужно време да се настроят.

От друга страна, от предизборната кампания мина малко време и ние, публиката едва ли сме забравили основната сюжетна линия на пиеста, която политическите партии разиграваха пред очите ни.

Спомняме си за проваления лидерски дебат между Корнелия Нинова и Бойко Борисов. Спомняме си защо председателите на двете най-големи партии - ГЕРБ и БСП, не се срещнаха очи в очи преди предсрочните парламентарни избори. Спомняме си и коя бе основната опорна точка на ГЕРБ по време на предизборната кампания.

Да, за едно и също нещо става дума!

Борисов отказа да се яви на дебат с Нинова, защото искаше не само двамата да дебатират, а заедно с експертите на двете партии. „БСП няма експерти, кой ще управлява, ако те дойдат на власт“ - това пък бе основният слоган на ГЕРБ по време на кампанията. С тези думи, изречени по различен начин, кандидат-депутатите на ГЕРБ уверяваха обществото, че само те могат, че само те знаят как да карат влака на държавата. Че без тях той ще катастрофира или най-малкото ще попуфти - попуфти малко и ще спре. С други думи - от най-голямата партия по всякакъв начин уверяваха, че са готови с летящ старт да продължат да градят. Нещо повече, че това нещо само те го могат, защото са концентрат на способностите на българина в най-чист вид!

А сега да си спомним какво пише в конституцията. Точно така, пише, че България е парламентарна република!

Е, къде са законопроектите, по които да върви локомотивът на държавата? Къде са експертите, които трябваше с летящ старт да ги напишат?

Благодарение на усърдието на медиите, гражданите виждат колко време отделят депутатите на законотворчество – по час - два.

Ако преди конституирането на парламентарните комисии имаше оправдание, че няма кой да разглежда законопроектите, както се казва - да ги изковава, вече няма такова. Комисиите вече почти месец са налице – от 9 май! Символично, от Деня на Европа, но не може да се каже, че работят по европейски.

Основната отговорност за това в пленарната зала да постъпват законопроекти носи ръководството на Народното събрание и разбира се, управляващото мнозинство. Но или прословутите експерти в партия ГЕРБ са си взели отпуск, или имат по-важна работа от това да коват закони.

Лидерът на БСП Корнения Нинова от две седмици повтаря – като нямате свои законопроекти, защо не разглеждате нашите? Разбира се, когато от ляво идват такива слова, от дясно се чува високомерно дюдюкане. Или заклеймяване -„Вървете в Сибир!“ Явно това идеологическо противопоставяне се удава по-лесно на законотворците, отколкото писането на законопроекти.

Разбира се, че те няма да слушат лидера на опозицията. Коя партия козирува на чужди шефове!

Но да послушат своя. След заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност при президента Румен Радев премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов ясно каза, че парламентът има много работа. И дори навлезе в конкретика в кои сфери трябва да се законодателства – в областите на националната сигурност, отбраната, вероизповеданията. А като се има предвид извънредното заседание на кабинета в събота сутринта, което министър-председателят внезапно свика, кръгът за творчество се разширява с още теми като качеството на храните и движението по пътищата.

Липсата на готови законопроекти в пленарната зала, загубата на ритъм, е особено учудващо, като се има предвид, че сега управлява същата партия, със същите програмни намерения, със същите основни лица. Тази партия спечели изборите, защото обеща на гражданите да върви по същия начин, по същия път, с други думи - обеща им стабилност на фона на БСП, която искаше промени. ГЕРБ внушаваше "стабилност, стабилност, стабилност" по всякакъв начин - включително с това, че направи водачи на листи своите министри. Включително с това, че по време на кампанията неофициално от партията твърдяха - ние ще се върнем всеки на своето място - министрите в министерските кресла, администраторите - на своите места.

И след всичко това - празна пленарна зала в 11 сутринта, че и по-рано!

В една парламентарна република като България Народното събрание е Големия шеф. То задава тона и темпото. И когато то не работи, логично е гражданинът да се запита с какво е заета администрацията, която трябва да приведе в действие режима, който новите закони създават. Особено когато ги няма.

Е, когато ги няма, същият този гражданин разбира защо, например, тунелите по магистрала „Хемус“ непрекъснато са в ремонт, като при това си остават неремонтирани. Наистина трябва да си голям експерт, за да го постигнеш!

Тунелите на „Хемус“, разбира се, са метафора. Но конкретни примери има от всяка сфера, където нещо се чака, по нещо не се работи, нещо изчаква друго нещо, което трябва да тръгне от парламента.

И в същото време показването на празната пленарна зала час и нещо след началото на заседанието на Народното събрание бавно, невидимо, но сигурно руши доверието в парламентаризма. И създава благоприятна почва, в която да покълват всякакви нови идеи – от това да се промени формата на държавно управление и републиката от парламентарна, да стане президентска (така „мързеливите депутати“ ще си намерят майстора!), до това да се промени изборната система и се гарантира тотално мнозинство на една партия (така „кресливата опозиция“ ще бъде навряна в миша дупка и съответно, ще си намери майстора!).

Може пък точно подобни сценарий да са истинската причина за липсата на експертност.

http://epicenter.bg/article/Kade-se-dyanaha-ekspertite-na-GERB--Zashto-ne-pishat-zakoni-/128709/11/33 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!