Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Честито, роби! Скъпите винетки били законни, въпреки неспазени разпоредби от закона, отсъди ВАС!

Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отхвърли решението на по-долната тричленна инстанция, с което беше отменена тарифата за новите цени на винетките. Това съобщиха от пресцентъра на съда.
Тарифата беше атакувана от няколко неправителствени организации, като след това и прокуратурата също изрази мнение, че в жалбите срещу по-високите цени има основание, тъй като с тарифата не са спазени разпоредби от Закона за нормативните актове.
През юли 2016 г. като първа инстанция тричленен състав на ВАС отмени тарифата за по-високите цени на винетките, но решението бе обжалвано от Министерския съвет, министъра на регионалното развитие и благоустройството и агенция „Пътна инфраструктура“ пред петчленен състав на съда.
ОТ ФОРУМИТЕ:
Какво да го четем? Нали същият този съд обяви цените за незаконни. Пак същият на 19 януари обяви, че в едномесечен срок ще се произнесе окончателно. Мислех си да не са го закрили този съд. Е, обадиха се, че ги има все още. Може пък съдиите да са си стягали хотелите по морето за новия сезон.
Според ВАС в Закона за нормативните актове има изискване преди внасянето на проект на нормативен акт съставителят да го публикува на интернет страницата на съответната институция заедно с мотивите, като на заинтересованите се предоставя най-малко 14-дневен срок за предложения и становища по проекта.
Съдът обаче пише, че в действащата редакция на закона към момента, в който правителството е приело тарифата за по-скъпите винетни стикери не е имало задължение за доказване за обществено обсъждане, а само доказателства, осигуряващи такава възможност. За разлика от новата редакция в Закона за нормативните актове, където обществените консултации са задължителна част от процедурата по изработване на проект.

По тази причина магистратите приемат, че тарифата за новите цени на винетките е издадена при спазването на законовите изисквания и предписания и е законосъобразна.
До делото във ВАС се стигна след като миналата година кабинетът увеличи цената на винетките като годишната за лек автомобил стигна 97 лв., или с 30 лв. в сравнение с 2015 г. Новата цена влезе в сила от началото на 2017 г. Тя бе атакувана от няколко неправителствени организации, като след това и прокуратурата също изрази мнение, че в жалбите срещу по-високите цени има основание, тъй като с тарифата не са спазени разпоредби от Закона за нормативните актове.
Факти БГ
От форумите:
Някой да се е съмнявал след като го бавиха бая време да видят боко дали пак ще го назначат??Всички държавни институции трябва да се освободят от кадрите си и независими външни комисии да ги препитват и назначават защото държавните институции са си най голямата мафия в България и за това с право се казва чв мафията в България си има държава… Народе защо не проумя че с протести, съдебен ред и други измислени неща няма как да си върнеш достойнството и страната..
Ето го доказателството,че върховните съдилища и изпълнителната власт са се срастнали с мафията и единствената им цел е да крадат, смучат и обезкръвяват държавата. Така ще стане и с тълкувателното решение относно сградната инсталация, което се очаква. Докато тук-там редовите районни съдии си позволяват ад отсъдят справедиво в полза на гражданите, то нагоре е ясно, че няма да се допусне мафията да си развали рахата.

http://onovini.com 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!