Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Няма съгласие! Минимални пенсии и учителски заплати разделят ГЕРБ и Патриотите – У Патриотите почва да зрее убеждението, че евентуалният съюз с ГЕРБ ще ги унищожи така, както ссе случи с Реформаторския блок

Със сериозни различия стартира поредният кръг от преговорите между ГЕРБ и Обединени патриоти (ОП) за съставяне на правителство. Въпреки добрия тон на разговорите, несъответствията в предизборните програми на евентуалните партньори не се стопяват, което пречи за излизане от задънената улица, научи Епицентър.бг.
 
Преговорите зациклиха, защото ОП твърдо държат на повишаването на пенсиите, а ГЕРБ са против с аргумента – няма пари. От най-голямата партия обвързват вдигането на парите на възрастните с евентуален растеж на икономиката, което е неприемливо за ОП, тъй като виждат, че това към настоящия момент е мираж.
 
В петък вечер Цветан Цветанов обяви, че кабинет ще има по Гергьовден и че един от най-спорните въпроси – за пенсиите, е решен, тъй като "патриотите се отказаха от минимална пенсия 300 лв." Това обаче се оказа блъф, защото само няколко часа по-късно стана ясно, че основният препъни камък между ГЕРБ и патриотите – не е преодолян. "Не сме се отказали от изискването за минимална пенсия 300 лв.", заявиха гневни от ОП за Епицентър.бг.
 
По време на разговорте в петък на аргументите на ГЕРБ, че няма пари, патриотите отвърнали с предложение – щом няма пари, тогава и ГЕРБ да с откаже от предизборното си обещание да се повишат заплатите на учителите. Хората на Борисов категорично отхвърлили тази идея.
 
ОП също не помръдвали от своето – повишаване на минималната пенсия и преизчисляване на всички пенсии! Твърдата позиция на ГЕРБ била – за повишаване на пенсиите може да се говори само, ако има растеж на икономиката. Според патриотите това било „усукване по килифарски“, защото „растеж я има, я – не“.
 
 „Политическият процес, който тече в момента е за формиране на стабилно и успешно 4-годишно управление, то предполага всички институционални решения, които се налагат като структура на МС и поименен състав, но не сме стигнали до там още“, посочи препъни камъните и бившият финансов министър Владислав Горанов от ГЕРБ.
 
От преговорните екипи и на двете партии скриват тежките си разногласия зад благовидната формулировка: „Разговорите продължават и са съвсем позитивни“. Най-точен в признанието си е  Димитър Главчев от ГЕРБ, който заяви: "Разговорите вървят без да има излишни поводи за фанфари на този етап. Няма постигнато  единомислие по размера на минималните пенсии".  

„Буреносните облаци“ над евентуалната коалиция ГЕРБ – ОП се сгъстили и заради убеждението, което зрее у патриотите, че евентуалният съюз с ГЕРБ ще ги унищожи така, както Реформаторския блок. Ако ние не изпълним основното си предизборно обещание, на следващите избори кой ще гласува за нас, коментира източникът на Епицентър.бг от коалицията. Там внимателно прочели анализа на социолога Андрей Райчев. Той предрече, че ГЕРБ ще унищожи всеки, с когото се коалира.

В ГЕРБ също не приемали безрезервно патриотите, особено Волен Сидеров. Това доказва аргумента, с който от партията на Борисов обясняват защо няма да отстъпят на друг председателския пост в парламента – заради председателството. Следователно, имат резерви към европейския облик на ОП.

На този фон от ГЕРБ обмисляли сериозно варианта „правителство на малцинството“.
ОП пък разчитали, че след ГЕРБ - и БСП ще се провали при опита си да състави самостоятелно правителсто. Така третият мандат може да дойде при тях и те да се опитат да съставят експертен кабинет.

Вече е ясно, че втората партия БСП е  категорична: "Голяма коалиция с ГЕРБ няма да правим, оставаме опозиция!" Позицията на БСП дори се втвърдила след сериозния натиск лично върху лидера на партията Корнелия Нинова за съставяне на голама коалиция. „Имаме решение на Националния съвет – ако от ГЕРБ ни поканят на разговори, приемаме. Но само, за да заявим открито и ясно категоричната си позиция против голяма коалиция“, каза за Епицентър.бг член на соцръководството.

Това са настроениеята в политическите централи преди началото на днешните преговори, които сатртираха в 13.00 часа в Народното събрание, в отсъствието на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Утре той е поканил на консултации лидера на БСП Корнелия Нинова.

http://epicenter.bg/article/GERB-obmislyat-kabinet-na-maltsinstvoto-/124910/2/48 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!