Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Валерия Велева: Държавата най-после прояви чувство за достойнство, но Гьокче доведе вече злото

Валерия Велева

Вчера българското Външно министерство привика посланика на Турция Сюлейман Гьокче и изрази остър протест срещу намесата на южната ни съседка във вътрешните дела на България.

На дипломата ясно и категорично е било обяснено че:
- агитацията на представители на турската официална власт в полза на ДОСТ е директна намеса във вътрешните ни работи,

- обещанията за материални стимули на определена политическа партия също са директна намеса във вътрешните работи на България,

- участието на Сюлейман Гьокче в скандалния клип на ДОСТ е прецедент и грубо  нарушение на Виенската конвенция за дипломатическата служба.

Всички тези действия на Турция са напълно неприемливи за България.

Срещата е била по покана на българската страна. И за да покаже какво е отношението на българската държава към всичко това, което взривява българското общество, посланик Гьокче не е бил приет от външния министър Ради Найденов, а от заместника му Бойко Мирчев.

Това се случва за първи път, откакто посланик Гьокче шета из България като бащиния, абсолютно провокативно участва в създаването на партия ДОСТ, избабува раждането на коалицията Местан-Дал и дава всичко от себе си, за да вкара тази коалиция в парламента. 

Дипломатите нямат място в предизборната кампания на която и да е държава по света. И никоя уважаваща себе си страна не би ги допуснала.
Всички тези дълготрайни проявления на пряка намеса на посланик Гьокче във вътрешните дела на България най-после намериха своя отпор.
Най-после държавата прояви чувство за достойнство. 

Лошото е, че това става твърде късно.

Гьокче си свърши работата.
И да го изгоним, стореното от него е непоправимо.

ДОСТ е факт и под носа на държавата прокарва неосманизма в България.
С помощта на Турция в България бе създадена дублетна партия на българските турци, проводник на доктрината на Ердоган.

Българската държава проспа този процес, или по-скоро не намери сили да реагира навреме национално отговорно. В днешното изказване на турския министър на труда и социалните грижи на Турция Мехмет Мюеззиноглу се говори за синхронизиране на динамиката на развитие в Турция и в България. Това е демонстративно посегателство към бъдещето на България. Защото няма как развитието на европейска България да бъде в синхрон с налагането на един авторитарен режим, на една пълзяща ислямизация, която идва от Турция и продължава към Централна Европа. И това е най-страшното предизвикателство, което отправя днес Анкара към София.

Българските турци, които винаги са били лоялни граждани на българската държава, вече станаха обект на нечуван натиск от чужда държава за политическото им самоопределяне. Върху тях се действа с всички средства: етнически, религиозно, икономически, като се засягат семейни, роднински и лични връзки.
И България не реагира досега. Затваряше си очите, за да не разсърди "приятеля" Ердоган.
Докато злото почна да пари под краката ни.
Сега от нас зависи дали ще го допуснем да подпали и чергата ни. 

http://epicenter.bg/article/Valeriya-Veleva--Darzhavata-nay-posle-proyavi-chuvstvo-za-dostoynstvo/122097/11/0

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!