Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Юнкер посича България в Бяла книга за ЕС до 2025 г.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер представя Бяла книга, в която ще изложи виждането си за бъдещето на Европейския съюз до 2025 година. От миналата седмица премиерът на ЕС представя, а 19 минути вече седмица пише първи от бг медиите, за „визията” му, която е проста: да се даде на богатите държави възможност да не финансират програмите в помощ на страни като България.
Как? Вместо еврофондове да се премине към кредити за държавите, които да минават през банките и да им оставят 25% от отпусканите пари, както в момента се процедира по Плана Юнкер, от чиито стотици милиарди не сме взели дори 1 евро. Също така „Съюзът” да се развива не на две, а на няколко скорости – т.е. де факто да се разпадне на съставни части. Обаче, от друга страна, всички да дават вноски в него и в бъдещата му обща армия, включително бедняците като нас.

Очаква се документът да послужи за основа на обществени дебати във всички държави в ЕС, които да продължат до изборите за Европейски парламент през 2019 година. По идеята на Юнкер след тях еврофондовете прекъсват, като може би ще се запазят само частично земеделските субсидии, защото това е в изгода на Франция и БеНиЛюкс, а самият той бе премиер на една от държавите от тази група – Люксембург.
Бялата книга ще представи няколко възможности за развитието на общността без Великобритания. Съдържанието на доклада, който до момента остава таен, беше обсъдено късно снощи за втори път от еврокомисарите, а днес по обед те ще утвърдят документа, за да го представят на сесията на Европейския парламент следобед, отбелязва БНР.

http://19min.bg/news/8/86070.html#86070 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!