Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Смразяваща прогноза: Край Босфора шум се вдига

Едно е сигурно - българският туризъм ще е големият губещ

Край Босфора шум се вдига, лъскат саби, щитове... Само за ден този рефрен на старата възрожденска песен стана особено актуален. Позабравената тема за българо-турско-румънската флотилия в Черно море отново излезе на бял свят.

Вече има флотилия, сега сме цел (на руските ракети - б. р.) заяви не кой да е, а експремиерът Бойко Борисов, като се позова на решение на натовските военни министри отпреди няколко дни. А политик от неговия ранг би трябвало да разполага с достоверна информация.

Нищо подобно, ние само изпълняваме ангажимента, поет от българската делегация на срещата на върха на НАТО във Варшава през юли м.г., отвърнаха от Министерството на отбраната. Там именно президентът Плевнелиев, външният министър Митов и военният Ненчев са изразили подкрепа за т.нар. адаптирано предно присъствие на НАТО в Черноморския регион.

А на последната среща в Брюксел миналата седмица било решено единствено да продължи процесът, започнат във Варшава - чрез планирани тренировки, оперативна съвместимост и ситуационна осведоменост, каквото и да означава това.

На пръв поглед - игра на думи. Вкарват се в употреба неясни термини, вероятно с идеята кой както иска да си ги тълкува. Не било флотилия, а военноморска група от кораби. Присъствието на сили на алианса в Черно море ще е засилено, но то няма да провокира конфликт или да ескалира напрежение.

Е, няма как да увеличаваш броя на бойните кораби в морето и Русия да си мисли, че целта е военен туризъм. С каквито и термини да характеризираме ситуацията едно е безпределно ясно - става дума за дрънкане на оръжие. Кой печели от това, е прекалено сложен въпрос - не може да се отговори с две изречения. Докато губещият е само България.

Защото едно торпедо да гръмне, не - дори само един изстрел да прозвучи, и морският ни туризъм ще отиде по дяволите. А както всеки знае - туризмът като цяло осигурява 13-14% от брутния вътрешен продукт (БВП) на държавата. Съществен дял в този процент се пада на черноморските ни курорти. Затова с голяма категоричност може да се твърди, че опразнените хотели по крайбрежието ще дръпнат рязко надолу икономическия растеж. И бай-бай минимална пенсия от 300 лева, бай-бай по-високи учителски заплати!

Тази смразяваща прогноза лесно може да отпадне, ако сегашните управляващи внесат поголяма яснота и дадат повече гласност за т.нар адаптирано предно присъствие на военни кораби на алианса в Черно море. И поне да обяснят защо е предно присъствието и кое му е адаптирането? И защо в края на краищата се налага това присъствие?

Защото то при всички случаи ще раздразни руската мечка. Дори и досега да не е взела видими мерки, тя ще отговори на натовското предно присъствие с предислокация на свои кораби и части на още по-предни позиции. Бъдете сигурни!

Освен това само бог знае, например, как президентът Владимир Путин ще изтълкува планираните за близките месеци крупни натовски маневри в района на Черно море, в които ще участват близо 40 000 бойци, в т.ч. и 4000 от България. Най-вероятно и руският върховен главнокомандващ, използвайки “ситуационната осведоменост” - друг неологизъм на днешния ни генералитет, ще завърти нов кръг от надпреварата.

И така - до първа кръв...

Особено неясна в днешната черноморска главоблъсканица е ролята на Турция. Малцина си спомнят, че заверата с т.нар. черноморска флотилия преди 9 месеца се провали не толкова заради острата реакция на премиера Бойко Борисов, а заради прекомерните амбиции на Анкара да командва черноморския парад. Ние сме по-голяма морска сила, ние държим Босфора и Дарданелите, се тръшнаха тогава комшиите. И само влошените отношения с Москва заради сваления руски самолет по турско-сирийската граница, охладиха Ердогановите амбиции.

Затова кабинетът “Герджиков” спешно трябва да внесе повече яснота не само по това какви ангажименти е поел вицепремиерът и военен министър Стефан Янев, а да каже каква ще е ролята на Турция в новата военноморска група от натовски кораби? Дали тя играе на равноправни начала с другите черноморски даржави от пакта - България и Румъния, или отново иска да лидира?

И още нещо: като искаме равноправно участие в тази черноморска група, разполагаме ли със съответните сили и средства за това? В какво състояние са прословутите белгийски фрегати и вярно ли е, че плават само две, а третата служи за резервни части?!

На фона на повишеното напрежение в Черно море като че ли утихнаха страстите около плановете за изграждане в наша корабостроителница на два нови патрулни кораба за нуждите на военния ни флот.

Правителствата идват и си отиват, но националната сигурност трябва да се поддържа. Или ще излезе вярна констатацията, че за българските политици не е толкова важно имаме ли нужда от нови кораби, или не, а чия фирма ще грабне поръчката.

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6071468 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!