Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Тръмп позна: Бунт пламна в Стокхолм

Мигранти палят коли, обират магазини и хвърлят камъни по полицията

Доналд Тръмп се оказа пророк. След като обяви в събота, че има големи проблеми с бежанци в Швеция, наистина пламнаха бунтове в Стокхолм.

Масови безредици избухнаха късно в понеделник в предградието Ринкебю на шведската столица, където живеят много мигранти, съобщи Ройтерс.

Участниците хвърляха камъни по полицията, а органите на реда няколко пъти стреляха предупредително във въздуха. Според очевидци вълненията започнали, когато

полицаи опитали

да арестуват

издирван

за наркотрафик на метростанция. Към тях полетели камъни и един служител бил улучен. Полицаите все пак успели да напуснат мястото на инцидента със задържания. Ранени са трима души, сред които и един полицай, който бил ударен с камък по ръката.

Около 2 часа по-късно в друг район на предградието избухна нов бунт, в който бяха подпалени няколко коли. Ограбени били магазини.

Въпреки че предизвика вълна от критики, гафът на американския президент на митинг във Флорида се оказа пророчество. В събота Тръмп предизвика недоумение с изказване за несъществуващ атентат в Швеция: “Погледнете само какво се случи миналата вечер в Швеция. В Швеция! Кой би могъл да повярва? В Швеция! Те пуснаха в страната си огромно количество бежанци и сега имат толкова проблеми, за които не са си и помисляли”, каза Тръмп.

Стокхолм поиска обяснение от Държавния департамент на САЩ, а шведският премиер Стефан Льовен изрази учудване: “Аз, както предполагам и много други хора, бях изненадан от коментарите за Швеция през уикенда”.

Самият Тръмп отправи нови критики към имиграционната политика на Швеция. “Медиите на ФАЛШИВИТЕ НОВИНИ се опитват да кажат, че широкомащабната имиграция в Швеция е нещо много хубаво. НЕ!”, написа президентът в туитър.

В същото време

хиляди излязоха

на протест

срещу Тръмп

в няколко американски града под надслов “Денят не на моя президент” по повод празника Ден на президента, който беше в понеделник.

Хиляди протестиращи, развяващи знамена, се наредиха пред “Сентръл парк” в Манхатън. Мнозина скандираха “Без забрана, без стена. Режимът на Тръмп трябва да падне” и държаха плакати с надписи “Импийчмънт за лъжеца”. Протести имаше във Вашингтон, Чикаго, Солт лейк сити и Атланта.

Хиляди противници на Доналд Тръмп се събраха и в Лондон да протестират срещу планираната му визита във Великобритания, докато депутатите обсъждаха петиция с над 1,8 млн. подписа, която призовава посещението да се отмени, предаде Ройтерс. Дебатите обаче няма да завършат с гласуване и не са юридически обвързващи. Поканата към Тръмп бе отправена от премиерката Тереза Мей седмица след встъпването в длъжност на US президента.

Канадската полиция съобщи, че все по-голям брой кандидати за убежище идват от САЩ. Граничните власти са създали временен бежански център, за да ги регистрират. Броят на поискалите убежище на граничните пунктове между САЩ и Квебек е скочил над два пъти между 2015 и 2016 г. Миналия месец 452 души са подали молби, в сравнение със 137 през януари 2016 г. 

https://www.24chasa.bg/novini/article/6071441 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!