Tyxo.bg counter

Корнелия Нинова: Гласувалите за СЕТА са национални предатели!

Подкрепилите договора с Канада СЕТА български евродепутати са национални предатели! Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в специално свикана пресконференция на "Позитано" 20. Тя застана пред медиите заедно с Жельо Бойчев, говорител на парламентарната група на БСП в предишното народно събрание, и Крум Зарков, член на ИБ и шеф на международния отдел.
Искаме списъка на българските евродепутати, подкрепили споразумението ЕС - Канада, да стане публично известен, заяви Нинова.
 
"Питаме ги от чие име гласуваха "за". Там ги е изпратил народът на България да представляват България. Затова питаме - кой точно от този български народ ги упълномощи да гласуват така. Ние говорим не само от името на БСП, а и от името на Съюза "Произведено в България", където са 1500 български призводители, от името на КНСБ, "Подкрепа", десетки фондации, организации, сдружения на български производители", каза Корнелия Нинова.
 
И емоционално продължи: "Казвам, отсега да се знае - ако БСП има достатъчно сили в следващия парламент като брой депутати, ще блокираме ратификацията на това споразумение!"
 
Нинова преведе на "нормален български език" за какво става дума в Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между ЕС и Канада, известно като СЕТА.
 
И изброи по точки какви опасностите крие СЕТА:
 
"Първо. Това споразумение отваря широко вратите за внос на ГМО в България, което означава отрови за здравето, но и удар по българската икономика, тъй като тези стоки са по-евтини. В споразумението липсва текст, че безопасността на един продукт ще бъде тествана. Това е безконтролен внос на ГМО.
 
Второ. Огромен внос на канадско месо. Тежък удар по българските производители, тъй като то също е по-евтино!
 
Трето. Паралелна съдебна система. Трибунал, в който корпорации ще могат да съдят България, но не в националните съдилища, не в международно признатите такива, а в специален трибунал, където те ще съдят България затова, че очакваните от тях печалби в нашата държава, не са се случили.
 
Четвърто. Всички публични услуги - образование, здравеопазване, ВиК, телекомуникации, пътища - отиват на либерализация, приватизация, концесии.
Някои държави са поискали от този списък да бъдат извадени отделни сектори. Германия, например, е поискала да се извади водният сектор. Правителството на Бойко Борисов не е поискало нищо да бъде извадено.
 
По-лошо. Има заложен т.нар. принцип на необратимост - ако веднъж едно нещо е дадено на концесия или е приватизирано, няма връщане назад.
 
Пето. Какво се крие зад така нареченото на "брюкселски" "регулаторно сътрудничество"? Това означава, примерно че, както ние искаме да задължим търговските вериги да продават българска продукция, да не можем да го направим, преди да питаме дали са съгласни. И тогава да внесем такова предложение в българския парламент. Това е абсурд! Това е отказ от национален суверенитет!"
 
Нинова коментира и появило се преди пресконференцията съобщение, че бившият лидер на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев също е сред подкрепилите СЕТА. Според запознати информацията за това дошла от страна на ГЕРБ.
Станишев реагира веднага чрез профила си във фейсбук, като написа:
 
"Днес Делегацията на българските социалисти в ЕП гласува единодушно ПРОТИВ #СЕТА, съгласно предварително взетото си решение. При едно от гласуванията беше допусната техническа грешка, за която вече са взети мерки да бъде коригирана. Това ще бъде отразено и в окончателния протокол от гласуването.
За разочарование на опонентите ни."  

Въпреки това, Корнелия Нинова бе запитана, ако Станишев бе гласувал "за", би ли го изключила от БСП.
"Не разглеждам въпрос какво би станало, ако Сергей Станишев би гласувал... Нашите делегати са гласували против!", бе категорична Нинова.

"Не допускам!", отвърна Нинова, запитана втори път дали допуска вероятността Сергей Станишев да е подкрепил СЕТА.

Нинова бе категорична, че решението на ЕК показва несъобразяване с волята на народите в Европа. Позицията на БСП обаче не означава в никакъв случай преосмисляне на членството в ЕС.

Започнати с начина на гласуване в ЕП обясниха, че процедурата там е следната: евродепутатите първо са призовавани да гласуват дали са готови за гласуване, а едва след това идва ред на същинския вот. Станишев, най-вероятно, е подал късно първия си вот и затова системата го е преброила към вота за СЕТА. С други думи - направил е техническа грешка. И точно затова е поискал корекция.

"Ние знаехме, че в групата на социалистите в ЕП има две различни позиции, затова нашите представители вчера имаха заседание и взеха ясна и категорична позиция - че те ще бъдат против", каза още веднъж Корнелия Нинова, с което сложи точка на темата.

Соцлидерът коментира и вътрешнополитически въпроси, свързани с реденето на кандидат-депутатските листи.

"Ръководството няма да се намесва в Бургас. Листата е подредена от областния съвет по правилата. Правилата не са от вчера - водачите се определят от Националния съвет, областните съвети подреждат листите", каза Нинова. Тя не скри, че в някои области е имало напрежение около подреждането на списъците, но спорните въпроси са изчистени.

http://epicenter.bg/article/Korneliyaa-Ninova--Glasuvalite-za-SETA-sa-natsionalni-predateli-/120584/2/48

 

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Събития+ | Открития+ | Китай | Фалун Гонг | Наследство

Харесайте facebook страницата ни