Tyxo.bg counter

Тенисът на властта - държавата плаща 1 милион за турнира, приходите прибират турците... Всяко хубаво нещо обаче струва пари

Историята с турнира "София Оупън" се превръща в абсолютна гавра с обществото. Оказва се, че държавата единствено е била длъжна да осигури "наградния фонд" от 1 милион лева. Но не получава нищо от приходите от турнира - основно билети, както и малко телевизионни права. Всичко това отива за организатора - турската строителна компания "Гаранти Коза". Друга допълнителна субсидия, която Красен Кралев е осигурил, е да не се плаща наем за залата. Става дума за няколко десетки хиляди лева. Да припомним, че простосмъртен български спортист не може и да сънува за Арена "Армеец", просто защото наемът е космически. Но за Гришо и турците - без пари.

Официално организаторите признаха за 55 000 продадени билета, което било "рекорд" за състезание на ATP от тази категория.

Следователно за турците остават минимум 1,5 милиона лева. Билетите са на цена, която варираше в отделните дни и според сектора - от 25 лв. до 90, 100, 120 за финала. Дори да ползваме минималната цена, приходът става 1,375 млн. лв. Като добавим и телевизионните права, и ето ги 1,5 милиона, та и отгоре.
Ако турнирът се организира пазарно, както става в нормалните страни, трябва от тези приходи организаторът да плати разходите. Т.е. наградите, наема за залата, хотели и пр. Тогава би следвало горе-долу приходите да покрият разходите, и да има малка печалба. Не е ясно за малка печалба, и при риск от загуба, дали изобщо някой би организирал турнир.

Друго е като Кралев бръкне в щедрия джоб на данъкоплатеца. Плаща милиончето, а после нищо от приходите не влиза в хазната, за да си покрие разходите. Абсурдното е, че държавата дори няма да си събере "плоския данък" от хонорарите на спортистите. Всички водещи тенисисти, вкл. Гришо, са се регистрирали в Монако, за да не плащат данъци. Той се състезава под "български флаг", но не плаща български данъци. Ето това е патриотизъм - развявай знамето, но дръж кесията здраво. Да не изпадне случайно нещо за тъпанарите дето ти пляскат пред телевизора, и плащат данъци върху средна заплата от 400 евро.

За нас все пак остава най-важното - "националната гордост" и постигнатото "високо спортно майсторство". А, забравихме - също и снимките на Бойко и Кралев на корта, дето се разминаха, само заради падането на кабинета. Но най-вероятно те са били основната цел на проекта. В петролните шейхства така правят - турнири се организират непазарно и с държавни субсидии, за да може шейхът да се снима с победителя, и да гради лъскав имидж на властта... /ГН/

Всяко хубаво нещо обаче струва пари

Григор Димитров е шампион в София! Тенисистът сбъдна мечтата си, а и тази на хиляди почитатели, след като триумфира на турнира в „Арена Армеец”, пише БЛИЦ. Всяко хубаво нещо обаче струва пари. И то много пари. Според информациите българската тенис звезда е получил около 500 хиляди лева, за да пристигне в София.

Още по време на преговорите са били уточнени финансовите параметри за евентуалното му участие на родна земя. Феновете не бива да се заблуждават от развяващия се патриотизъм, високопарни слова и целуване на корта след спечеления трофей. Както всеки спортист от сериозен ранг, така и Григор Димитров си има цена. Който я плати, получава услугите му.

За титлата от турнира София Оупън Димитров заработи точно 85 945 евро от общия награден фонд, който беше около 500 хиляди евро. Извън въпросната сума обаче българският тенисист е получил допълнителен бонус, за да склони да играе пред българските фенове. Според непотвърдена информация става въпрос за малко над 150 хиляди евро. Което прави обща сума приблизително от 250 хил. евро или половин милион лева.

Основна част от парите за надпреварата бяха отпуснати от министерството на спорта – 500 хиляди лева. Останалите пари дойдоха от основния спонсор, чието име носеше и самият турнир. Турската строителна компания е на българския пазар от години и опитва да пробие с подобни мащабни прояви.

Припомняме, че миналата година Григор не участва в турнира заради поети други ангажименти, с което си навлече гнева на публиката. Тя обаче бързо забрави този факт и го понесе на ръце още от първия ден на престоя му в София. Самият тенисист отвърна с изключително поведение – не отказа среща, автограф, снимка или интервю на никого.

newsbp.com

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Събития+ | Открития+ | Китай | Фалун Гонг | Наследство

Харесайте facebook страницата ни