Tyxo.bg counter

Тръмп уволни в Туитър министъра на правосъдието на САЩ, отказала да изпълнява указите му. Час по-късно Тръмп смени и действащия ръководител на федералната агенция по имиграция и...

Американският президент Доналд Тръмп уволни изпълняващата длъжността министър на правосъдието и генерален прокурор на САЩ Сали Йейтс броени часове след като тя си позволи крайно необичайната стъпка да се опълчи на Белия дом, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.
 
Йейтс, която бе назначена още от предишния президент Барак Обама, заяви снощи, че нейното министерство няма да защитава наложените с президентски указ ограничения за граждани от 7 мюсюлмански страни да влизат в САЩ, защото тя ги смята за незаконни.
 
На Йейтс й оставаха буквално няколко дни на поста, защото се очаква Сенатът да утвърди номинирания от Тръмп за министър на правосъдието сенатора Джеф Сешънс. Сега за този кратък период Тръмп назначи нов и.д. министър - прокурора на източната област Вирджиния Дейна Боенте. 

 
Съобщението за спешната смяна бе направено от Белия дом в "Туитър". В него твърденията на Йейтс се окачествяват като реторични и се посочва, че Тръмп е действал в рамките на президентските си пълномощия, подписвайки указа. "Този случай е нагледна демонстрация колко политизирана е станала нашата съдебна система", каза политическият съветник на Тръмп Стивън Милър в интервю по телевизия Ем Ес Ен Би Си. Според Ройтерс на пръсти се броят случаите в американската история, когато министър на правосъдието официално е влизал в открит конфликт с Белия дом.


“Действащият главен прокурор, Сали Йейтс, предаде Министерството на правосъдието, отказвайки да изпълни правна заповед, предназначена да защити гражданите на Съединените щати“, заявиха в изявление от Белия дом.

“Президентът Тръмп освободи г-жа Йейтс от задълженията й и впоследствие назова Дана Боенте, американският прокурор за източната част на щата Вирджиния, да служи като действащ главен прокурор докато сенатор Джеф Сешънс бъде окончателно потвърден от Сената“, гласи още текстът от администрацията на Тръмп.

Междувременно час по-късно Тръмп смени и действащия ръководител на федералната агенция по имиграция и митническо изпълнение. Не е посочена причина за решението за смяната на Даниел Рагсдейл.

Томас Хоман, който сменя Рагсдейл на поста, ще помогне „да бъде гарантирано, че прилагаме нашите имиграционни закони във вътрешността на Съединените американски щати в съответствие с националния интерес“, заяви говорителят на федералната агенция по имиграция и митническо изпълнение Джон Кели.

epicenter.bg 

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Събития+ | Открития+ | Китай | Фалун Гонг | Наследство

Харесайте facebook страницата ни