Tyxo.bg counter

Румен Радев: Ще бъда президент, който безкомпромисно ще отстоява интересите на България

"На такова място човек най-ясно осъзнава отговорността да застане начело на държава с дълбоки европейски корени, отстоявала своята свобода и бъдеще на кръстопътя на историята".
 
Това каза президентът Румен Радев в силно слово по време на церемонията по встъпване в длъжност на площад „Свети Александър Невски“. Думите му бяха обединяващи, с поглед към бъдещето. Радев не чете, а поднесе речта си, говорейки емоционално.
 
Държавният глава първо благодари на всички президенти досега за усилията им за изграждане на демократична България. „За мен е огромна чест и отговорност да приема поста пред всички вас, заяви Радев.
 
Да бъде президент на всички български граждани и на диалога. Такава заявка даде новоизбраният президент Румен Радев на церемонията по приемане на поста.

Скъпи съотечественици, нека заедно градим едно общество, което не е заложник на миналото, а създател на бъдещето. Ще бъда с вас, ще бъда президент на всички български граждани, президент на диалога и помирението, на сътрудничеството и баланса", каза Радев. Той обеща, че ще работи с правителството, институциите, партиите и гражданските организации за намирането на най-добрите решения за България. "Нека е ясно едно – безкомпромисно ще отстоявам правата, интересите и достойнството на своя народ. Вярвам в доброто бъдеще на България и на всички нас", заяви Радев.

Най-важното е да осъзнаем силата си, да повярваме в себе си и заедно да продължим напред, каза Румен Радев.

Той благодари на президента Плевнелиев и на всички президенти за усилията им за изграждане на демократична България.

"Събрани сме на свято място, на такова място човек най-ясно осъзнава отговорността да застане на чело на държава с дълбоки европейски ценности, отстоявала своята свобода", каза Радев в началото на словото си. Той обърна внимание на значението на армията в 13 вековната история на България.

Според президента Радев през последните три десетилетия България е изминала сложен и труден път, изпълнен с препятствия и грешки.  Церемонията е израз на приемственост, без която няма как да се гради държавност“, каза Радев. „Разпиляхме енергия, загубихме време, но неотклонно следвахме посоката си - част от обединена Европа.
Нека заедно градим по-справедливо общество, основано на закона и морала, на свободата и солидарността. Обществото, което не е заложник на миналото, а творец на бъдещето. По пътя, осеян с нови предизвикателства, ще бъда редом с вас. Ще бъда президент на всички, независимо от етнос, принадлежност и религия“, зарече се Румен Радев.


И обеща да е президент на диалога и баланса. Ще работя с парламента, правителството, институциите ,партиите, организациите и гражданите, за намиране на решенията за България. Ще работя с партньорите ни за ускорена интеграция. Но ще бъда президент, който безкомпромисно ще отстоява правата, интересите и достойнството на своя народ, категоричен бе президентът Румен Радев.

„Вярвам, че имаме сили да посрещнем всякакви изпитания. Вярвам в доброто бъдеще на България. Най-важното е да осъзнаем силата си, да повярваме в себе си и заедно да продължим напред“, завърши словото си новият президент.

Пред Паметника на незнайния воин гвардейският представителен духов оркестър изпълни химна на Република България. По време на химна 21 артилерийски салюта отбелязаха смяната на Върховния главнокомандващ на Въоръжените сили. В храм-паметника „Св. Ал. Невски“ патриарх Неофит благослови новоизбрания държавен глава Румен Радев и отслужи молебен, за да изпроси божията благодатна подкрепа в предстоящото отговорно служение на президента Радев.

С изпълнение на химна на България от Гвардейския духов оркестър, 21 артилерийски салюта отбелязаха смяната на върховния главнокомандващ на Въоръжените сили.

Двамата президенти поздравиха официалните гости на церемонията. Двамата президенти Росен Плевнелиев и Румен Радев положиха венец на Паметника на Незнайния воин. С едноминутно мълчание отдадоха почит на загиналите за свободата на България.

epicenter.bg 

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Събития+ | Открития+ | Китай | Фалун Гонг | Наследство

Харесайте facebook страницата ни