Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Италия иска да ускори експулсирането и репатрирането на мигранти - Австрия предлага общоевропейски лимит на приема им

Италия иска да ускори експулсирането на мигранти извън границите си, последвано от репатрирането им”, заяви външният министър Анджелино Алфано, цитиран от Франс прес.
В началото на седмицата в центъра за приемане на мигранти в италианския град Кона имаше бунтове след смъртта на 25-годишна жена от Кот д'Ивоар. Мигрантите обвиняваха службите за спешна помощ, че са се забавили прекалено дълго.

„Действаме хуманно и строго. Спасихме живота на много хора, но не можем да приемем нарушаване на правилата от никого”, подчерта днес Алфано в интервю.

„Има един основен триъгълник от страни: Нигерия, с която сме близо до сключването на споразумение, Тунис и Либия”, обясни външният министър.

Бунтът в претъпкания център в Кона доведе до подновяване на дебата за разпределянето на местата за настаняване в страната.

Споразумение между правителството и асоциацията на италианските селища предвижда населените места да приемат по 2,5 мигранти на 1000 души население.

Малкият град Кона с 3000 души население дава подслон на 1500 мигранти.

Австрия е разработила концепция за промяна на ситуацията с приема на мигранти в Европейския съюз, съобщава в. "Билд", цитиран от предаде ТАСС.
Австрийското правителство ще поиска от ЕС да въведе общоевропейски лимит на приема на бежанци.

Освен това Австрия предлага да се промени системата за прием на мигранти по такъв начин, че те да могат да подават заявления за получаване на статут на бежанци, още като са извън пределите на ЕС. Така на територията на съюза ще могат да попаднат само онези, които вече са получили статута.

Сега практиката е чужденците да идват в страни от ЕС и после да подават молба за предоставяне на статут. Те очакват в Европа решението по молбата си.

blitz.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!