Tyxo.bg counter

Премиерът подкрепи санкциите срещу Русия, въпреки загубите за стотици милиони евро

Премиерът Бойко Борисов подкрепи санкциите срещу Русия, се разбра след участието му в лидерската среща в Брюксел.
 
"Това, което ще се случи - санкциите негласно ще се удължат с шест месеца, това следва от всички изказвания. Предупредих, че ще стане много неприятно за Европа, ако след като дойде новият американски президент, не сме в синхрон с продължаването на санкциите. Настоях предварително да се направи консултация, за да не остане само Европа с потвърдени санкции. Ако сме заедно, е по-добре, или изобщо да няма санкции”, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов в Брюксел, където участва в последното за годината заседание на Европейския съвет.
 Борисов, цитиран от Вести.бг, отбеляза, че канцлерът на Германия Ангела Меркел и президентът на Франция Франсоа Оланд са категорични да има санкции, заради неспазването на споразуменията от Минск.

„Стриктно спазваме санкциите, въпреки загубите досега от стотици милиони евро. Би било добре в ЕС и НАТО да се действа по еднакъв начин”, добави Борисов.

Той призова президентите на големите държави, които воюват в Сирия, да осигурят коридори и за мирните хора да се намери решение.

„Това е допълнителен риск за България, защото пътят на бягащите от ужаса и разрушенията минава през България или Гърция, поясни той. Когато става въпрос за Сирия, не бих говорил само за Русия”, подчерта премиерът в оставка.

Той посочи, че новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп в предизборен дебат е казал, че САЩ са създали „Ислямска държава” и посочи, че има световни организации, които могат да проверят това твърдение.

„За следващия български комисар не искам да говоря, защото считам, че в такава ситуация трябва да се предложи или с огромен консенсус в парламента, или да се изчака редовно избраното правителство”, каза още Борисов в отговор на въпрос. „Законът ми позволява да изпратим човек, но не е редно. Нашият комисар трябва да бъде авторитетен човек, ползващ се с подкрепа от България, за да бъде подкрепен и от Европейския парламент, добави той.

Премиерът в оставка уточни, че се очаква от България отново номинация на жена за еврокомисар.

epicenter.bg 

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Събития+ | Открития+ | Китай | Фалун Гонг | Наследство

Харесайте facebook страницата ни