Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Министрите в оставка гневни и шокирани: Бойко, защо ни предаде!? Повечето си правили сметка за 4 г. мандат, а сега ще трябва да се сблъскат с жестоката житейска реалност

В пълен ступор са изпаднали министрите и депутатите на ГЕРБ, след като премиерът Бойко Борисов подаде оставка и тя бе гласувана от Народното събрание, показа проучване на Епицентър.бг. 

Депутатите ходят в парламента с посърнали лица, изправени пред неизвестността на политическото им бъдеще. Повечето от тях са си правили сметка за четиригодишен мандат, а сега ще трябва да се сблъскат с жестоката житейска реалност. 

Хората на Борисов не са на себе си след изборния провал, който изобщо не очакваха. Шокирани са от "емоционалните" действия на лидера им, който необмислено обвърза резултата от президентските избори с оставката на кабинета. В стрес е и цялата държавна администрация, пълна с активисти на управляващите партии, които сега трябва да освобождават бюрата си. Всички те обвиняват премиера в оставка, че дори и "на 57 години продължава да се държи като дете" – сдал властта без бой и без конкретна политическа причина и ги захвърлил на политическото бунище. 

Най-тежко оставката на правителството е приета от министрите от Реформаторския блок. Меглена Кунева, Божидар Лукарски, Николай Ненчев, Даниел Митов, Петър Москов все още отказвали да повярват, че съвсем скоро ще трябва да напуснат министерските кресла.

Петър Москов фучеше днес безмълвен в кулоарите на парламента, почти неадекватен в действията си, с поглед, невиждащ никого. 

Божидар Лукарски обаче даде воля на гнева си, като заяви, че ГЕРБ е допуснала много грешки, които са довели до катастрофалната загуба на президентските избори от кандидата на БСП ген. Румен Радев. Лукарски се присмя и на резултатите от частичните местни избори в столичния район „Младост“, натъртвайки, че там партията на Бойко Борисов е била победена от „една фризьорка“. 

Недоволство от действията на премиера изказа и заместникът му Томислав Дончев, който дори си позволи да изтъкне грешката с номинирането на Кристалина Георгиева. Признанието му: "Бяхме подведени", всъщност е директна атака срещу премиера, позволил да бъде "воден за носа" от разни външни фактори. 

Нито един от министрите на Борисов не вижда грешка в работата си, за да напуска властта, и затова повечето смятат, че Борисов ги е "предал", свързвайки президентските избори  с тяхната работа. Още повече, че никой не ги е питал дали Цецка Цачева е удачна кандидатура да този пост. 

Министрите са обидени и от поведението на Бойко Борисов по време на гласуването на оставката в Народното събрание в сряда. След като произнесе „тронното си слово“, премиерът остави членовете на Министерски съвет да слушат с часове критиките на опозицията, които в огромната си част бяха насочени срещу него, а не визираха работата им в министерствата. Освен това Борисов се е затворил, сърдит на всички, не общувал с никого и дори не сметнал за нужно да обясни решението на министрите си. 

След като бъде назначено служебното правителство 12 от министрите ще се върнат в парламента, но "на улицата" ще останат финансовият министър Владислав Горанов, министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова,  министърът на външните работи Даниел Митов. За разлика от колегите си в Министерски съвет, те няма да се върнат като депутати в НС, тъй като не са избирани за такива. 

Повечето от знаковите лица на ГЕРБ, които участваха и в двете правителства на Бойко Борисов са убедени, че политическата им кариера е на финала си, тъй като те едва ли ще бъдат включени в листите за следващите парламентарни избори. В опит да се отърси и да прехвърли негативите от управлението си, премиерът вероятно ще пожертва дори най-изявени лица на партията си. 

В парламента пък депутати от малките парламентарни групи започнаха трескави сондажи и преговори за предстоящите парламентарни избори. Най-сериозни са критиките към Бойко Борисов от страна на Реформаторския блок

epicenter.bg 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!