Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Правителството каза "да" на СЕТА, Валония не отстъпва за сделката с Канада

245 млн. лв. спад на фирмените депозити през септември

Усилията за спасяване в последната минута на търговската сделка между Канада и ЕС не се увенчаха с успех. Белгийската област Валония не отстъпи въпреки натиска и отказва да приеме споразумението, съобщава 24chasa.bg.

Търговската министърка на Канада Кристия Фрийланд не успя да убеди областния управител на Валония Пол Маниет да одобри сделката. Според него и критиците ѝ тя занижава стандартите за продуктите и закриля големия бизнес, като позволява на многонационалните компании да съдят правителствата.

Българското правителството каза "да" на Всеобхватно икономическо и търговско споразумение между ЕС и Канада

Министерският съвет прие решение за одобряване и подписване на Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада, от една страна, и Европейския съюз и неговите държави-членки, от друга, пише blitz.bg. Одобрено е и Споразумението за стратегическо партньорство между ЕС и Канада.Правителството упълномощи постоянния представител на България към ЕС да подпише двата документа под условие на последваща ратификация и при условие на поет официален ангажимент от страна на правителството на Канада за отмяна на визовите изисквания за български граждани, желаещи да посетят държавата за целите на бизнес и туризъм, в срок, не по-късен от края на 2017 г. 

Всеобхватното икономическо и търговско споразумение има за цел либерализирането и насърчаването на търговията със стоки и услуги, подобряване защитата на интелектуалната собственост и защитата на инвестициите. Включени са и разпоредби относно устойчивото развитие и енергийните ресурси.

Споразумението за стратегическо партньорство между ЕС и Канада обхваща целия спектър от теми, формиращи дневния ред на отношенията. Различни дялове са посветени на сътрудничеството в сферите на сигурността, борбата с тероризма, международната търговия и инвестициите, устойчивото развитие, миграцията и управлението на границите, научните изследвания, иновациите и комуникационните технологии, културата, образованието и контактите между народите. Установяват се механизми за канализиране на политическия диалог и провеждане на консултации. 

245 млн. лв. спад на фирмените депозити през септември

Влоговете на бизнеса намаляват с 245 млн. лв. през септември, сочи паричната статистика на Българската народна банка (БНБ). Така сумата на вложенията на компаниите достига 18.586 млрд. лв.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!