Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Добив на шистов газ в Канада предизвика силно земетресение

Шистови полета в Тексас
Шистови полета в Тексас

Добив на шистов газ в Канада по метода на хидравличното разбиване (фракинг) причинил земетресение от 4,4 степен по Рихтер, най-силното досега, свързано с тази оспорвана в света технология, съобщи вестник Le Monde, като се позова на канадски медии. Земетресението станало през август 2014 г. в североизточната провинция Британска Колумбия, но съобщението се появява сега, защото разследването е продължило цяла година.

Сондирането се извършвало от компанията „Прогрес енерджи“, която е филиал на малайзийската държавна група „Петронас“. Тя има разрешение да търси природен газ и петрол от шисти в Канада и възнамерява да построи голям терминал за втечнен газ на западния бряг на Канада.

Силното земетресение във Форт Сент Джон било предшествано от по-слабо с магнитуд 3,9 по Рихтер, установи Комисията за петрол в газ в Британска Колумбия.

Според нея сеизмичните вълни и при двете земетресения били провокирани от „инжектиране на течности по време на хидравлично разбиване“.

Компанията била заставена да намали количеството течности при разбиването, а на друго сондажно поле „Прогрес енерджи“ прекратила временно дейността си миналата седмица, за да позволи на комисията да установи причината за ново земетресение със степен 4,6 по Рихтер само на няколко километра от сондажа.

Хидравличното разбиване се състои в инжектиране под високо налягане на вода, смесена с химикали и пясък, за да може хоризонталните сондажи дълбоко под земята да разбият шистите (глините) и да освободят намиращите се в тях мехурчета газ или капки петрол. Те създават опасност от замърсяване на подземните води, но също така предизвикват тревога и с риска да предизвикат земетресения в сеизмично активни райони, пише „Сега“.

Американската геологическа служба (USGS) алармира, че през последните години са зачестили земетресенията в централните части на САЩ. Според геологическия департамент (факултет) на Колумбийския университет в Ню Йорк броят на земетресенията в Средния Запад се е увеличил с 1000% за 30 години. България наложи мораториум върху проучванията и добива на шистов газ през януари 2012 г., а Франция ги забрани през 2011 гоидна. В ЕС няма единна политика по въпроса и някои държави като Великобритания, Полша и др. продължават проучвания за добив на газ чрез хидравлично разбиване. /slivensega.wordpress.com/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!