Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Храните, които се борят с рака, се справят с него и без лекарства

Някои протеини в организма са надарени с определени „сили“ – да унищожават раковите тумори. В здравия организъм такива протеини пълноценно функционират и са ефективни без никакви лекарства. Но в отровен от хранителни и външни токсини или в отслабен от генетични заболявания организъм, тази защитна система може да стане неефективна. Учени от Държавния университет в Пенсилвания, които изследват как някои елементи на имунната система „патрулират“ в организма в търсене на раковите клетки, успяха да потвърдят по-рано публикувана информация за това, че някои храни са способни да потискат разпространението на тумори.

Пациентите, които са се съгласили да бъдат лекувани с конвенционалните противоракови дейности, химиотерапия и радиация, не знаят почти нищо за това, с какви мощни резерви разполга тялото за самостоятелно лечение в случай на правилно хранене.

Резултатите от последните изследвания показват, че повредените от химиотерапия здрави клетки произвеждат специален протеин. Той поддържа оцеляването на раковите клетки. Доказано е, че в резултат на химиотерапия раковите клетки, взаимодействайки със съседните, стимулират взаимно растежа си, пропускливостта, и най-важното – съпротивляемостта при предстоящите сесии с химиотерапия.

В изданието Science Translational Medicine е публикувана статия, в която се говори за откриването на способността на специалната молекула TIC10 да активира протеин в организма, който се бори със злокачествени заболявания. Този протеин се нарича TRAIL, той се отнася към факторите за некроза на туморите и индуцира апоптоза (програмирана клетъчна смърт). TRAIL протеинът инхибира растежа на тумори и е в състояние да преминава през кръвно-мозъчната бариера, която отделя мозъка от основния кръвен поток.

Друг положителен момент – молекулите TIC10 активират гена TRAIL не само в раковите клетки, но също така и в здравите. Това е така нареченият „ефект на свидетеля“, т.е. поразяване на клетки, които са в контакт със злокачествени.

В клетките, които са в непосредствена близост до туморните клетки също така се стимулира производството на TRAIL и той се съсредоточава върху клетъчната им мембрана.

Продукти, които инхибират развитието на злокачествени тумори:

Куркума

Може би най-мощният антиоксидант – куркумин, компонент на популярната индийска подправка куркума. Неговите лечебни свойства е трудно да се изброят. Според последните изследвания на екип от Мюнхен, куркуминът потиска растежа на метастази.

Той проявява противовъзпалителни и антиоксидантни ефекти.

Едно от най-пълните прегледи на 700 изследвания на лекарствената стойност на куркумата, принадлежи на етноботаника Джеймс Дюк. Според него, лечебните свойства на куркумата оставят далеч зад себе си техните фармакологични еквиваленти, а нямат никакви странични ефекти.

Грозде и расвератрол

Расвератрол – това е фенолно вещество, което има антиоксидантни свойства и се съдържа в червеното грозде.

Расвератролът е не само антиоксидант и aнтимутаген, той също така намалява клетъчната смърт, поради риск от оксиданти.

Може би най-ценната функция на расвератрола е способността му да инхибира циклооксигеназата-2 (COX-2). Това вещество се свързва с появата на злокачествени тумори и прекомерно разрастване на чревната тъкан. Естествените СОХ-2 инхибитори, като расвератрола, притежават способността да снижават броя на раковите и предракови състояния. И докато фармацевтичните компании работят върху синтеза на вещества, потискащи циклооксигеназа-2, необходимият инградиент вече съществува в червеното грозде, чието използване на дневна база може да служи като естествен щит срещу злокачествени заболявания.

Зелен чай

Лечебните свойства на зеления чай са свързани с наличието в него на набор от флавоноиди, наречени катехини. Учените с най-голям интерес разглеждат EGCG – най-важният катехин, съдържащ се в зеления чай. Така например, южнокорейски изследователите са открили, че това вещество по естествен път блокира туморно-некротизиращия фактор, оказвайки влияние върху процеса, чрез който химикалите, причиняващи възпаление, се интегрират в мускулната тъкан на кръвоносните съдове. A проведено през 2009 г. проучване в Чонбукския институт е открило специфичен ефект на EGCG върху процеса на блокиране на туморно-некротизиращия фактор, чрез потискане на продуктите на фракталкина. Това вещество причинява възпаление и втвърдява артериалната стена.

Домати

Редовната консумация на домати се свързва с по-малък риск от някои видове рак и, в по-малка степен, с коронарна недостатъчност. Доматите съдържат много полезни компоненти, обаче, каротеноидите, и по-специално, ликопен (определя цвета на плодовете) се изследва по-задълбочено. Умерената консумация на доматен сок снабдява организма с малко количество каротиноиди. Като резултат на месечното потребление на доматен сок нивата на туморно- некротизиращия фактор алфа в кръвта намалява с повече от 30 процента.

Сурови плодове и зеленчуци

Има достатъчно доказателства, за да се твърди, че редовната консумация на храни, богати на естествени антиоксиданти, намалява интензивността на възпалителни процеси. Колкото е по-голям размерът на употреба, толкова по-ниски са нивата в кръвта на маркери на възпаление, включително С-реактивния протеин, интерлевкин-6 и туморно-некротичния алфа фактор.

Всички плодове и зеленчуци (особено тъмно оцветени) са добър източник на индол 3 карбинол, който ускорява възстановяването на клетъчната ДНК и инхибира растежа на злокачествените клетки. Екип от изследователи от Държавния университет в Охайо съобщи, че антоцианините, които придават цвета на червеното зеле, намаляват темпа на растеж на раковите клетки, както в лаборатория, така и у лабораторни плъхове с ефективност от 50 до 100 процента. Някои екстракти дори унищожават раковите клетки без да увреждат околните здрави тъкани.

http://preventdisease.com/news/13/021113_Foods-That-Kill-Cancer-And-Help-The-Body-Destroy-Tumours-Without-Any-Drugs.shtml

http://analizator.eu/archives/6704

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!